onsdag 21 september 2011

Parboendegaranti i Huddinge snart verklighet

På alla hjärtans dag i år lyfte vi i FP upp en viktig fråga här på bloggen: parboendegaranti i äldreomsorgen. Det är en efterlängtad reform vi länge drivit på för och det var också en viktig fråga i valet för oss. Därför är vi mycket glada över att frågan kommer upp på nästa sammanträde i äldreomsorgsnämnden.

Parboendegaranti innebär att äldre människor som kanske delat hela livet tillsammans inte ska behöva säras åt för att den ena blivit sjuk och behöver flytta till särskilt boende där man kan få mer vård och omsorg. Att tvingas skiljas åt mot sin vilja är faktiskt omänskligt och innebär inte sällan att även den "friska" parten blir sjukare.

Tillsammans med möjligheten att välja utförare i hemtjänsten (genomfört) och möjligheten till förenklad behovsprövning (snart genomfört) är det reformer för ökad egenmakt och ökad livskvalitet på äldre dar.

Folkpartiets Jan Björklund och Barbro Westerholm har stridit för denna frihetsreform och Barbro visade förra året att bara 44 kommuner i Sverige då genomfört det. Tidigare i år tog Stockholms stad steget.
Äldreomsorgen i Huddinge ska finnas till för de äldre, inte tvärtom.

2 kommentarer:

  1. Bra att ni arbetar för detta. Man kan tycka att det är en självklarhet att våra gamla skall även på ålderns höst bo tillsammans.

    SvaraRadera