fredag 21 december 2012

Ridsportens villkor i Huddinge


Jämställdhet mellan könen har alltid varit en hörnsten i Folkpartiets politik. Här finns inte utrymme för att redogöra för alla initiativ och alla strider Folkpartiet tagit för ett jämställt samhälle. Givetvis har denna till synes självklara politik även avspeglats i Huddinges lokalpolitik genom åren och även i närtid.

Under våren 2012 har Vibeke Bildt (FP), ordförande i Kultur- och Fritidsnämnden initierat två utredningar  kring unga tjejers idrottande. Den ena, vars slutsatser redan presenterats för kommunstyrelse och Kommunfullmäktige, handlar om hur vi skulle kunna förbättra tjejers möjlighet att idrotta i Huddinge kommun.

Den andra utredningen, som utförs av en extern konsult, handlar om ridsportens villkor i Huddinge. Syftet med utredningen är bland annat att ser över hur kommunens stöd ser ut idag och hur man skulle kunna förbättra stöder för att få mer jämlika och rättvisa villkor inom ridsporten.

Den uppkomna situationen på Sundby Gård visar med all önskvärd tydlighet att vi behöver ta till oss slutsatser från båda dessa utredningar. Vi i Folkpartiet tycker att det är djupt olyckligt att Huges hyreshöjningar aviserats innan den politiska processen kring rättvist stöd till ridskolor och handlingsplaner för jämställt idrottande i Huddinge kommun är klart. Vi hade uppskattat om hanteringen hade skett i samarbetet mellan kommunen, Huge och ridskolorna baserat på en gemensam samsyn på vikten av ridskolornas verksamhet.

Folkpartiet Huddinge uppmanar därför Huge; ”hold your horses” och invänta den demokratiska processen kring stöd till ridskolor.

8 kommentarer:

 1. Vi efterfrågar likvärdiga marknadshyror för alla föreningar i kommunen oavsett vilken idrott man utövar och sedan får alla söka hyresbidrag som uppfyller kriterierna för det, vilket kan beviljas upp till 65% av hyreskostnaden. Glöm inte att vår ridklubb också kommer att behöva läggas ner i februari 2014 eftersom vår ersättningslokal gavs bort till en fårfarmare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den verksamhetsplan som kultur- och fritidsnämnden antog den 13/11-2012 konstateras att:
   "Satsningar på fotbollsplaner, ishallar, idrottsplatser och fritidsgårdar förstärker ojämlikheten medan investeringar i kultur, bibliotek och kulturskola har en utjämnande effekt." Inte ett ord om ridsport! Bland tjejer i Sverige år 2011, ålder 13-20 år är ridsporten näst störst efter fotbollen! Källa: http://www.rf.se/Forskningochfakta/ForskningFakta/Statistik/ Enlidens Ryttarklubb och Sundby får lägga ner sina verksamheter, för det blir mer jämlikt om ridsportens tjejer går på kulturarrangemang och bibliotek i stället. Visst låter detta lockande för våra medlemmar när våra föreningslokaler försvinner?

   Radera
 2. Vill man rida så får man betala vad det kostar själv. Samma sak med vilken sport det än handlar om. I skolans regi kan det vara starkt subventionerat eller gratis men inte i föreningar/klubbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ridsport fantast22 december 2012 17:18

   Den avgjort största insatsen för idrotten är det ideella arbetet. Om idrottens ideella ledarskap betalades av samhället skulle samhällskostnaden bli cirka 20 miljarder beräknat på en fritidsledarlön.
   Riksidrottsförbundet får drygt 1,7 miljarder kronor att fördela till idrotten. Utöver bidragen från staten delar kommunerna ut ca 1 miljard kr direkt till idrottsföreningarna. Dessutom subventionerar kommunerna uthyrningen av och ger bidrag till idrottsanläggningar.

   Radera
 3. Hej!
  Tycker alla ska läsa hur Huge som hyrevärd ser på detta: http://www.huge.se/akt/nyheter.asp?item_id=1328
  Om man endast har betalat 20 000 kr per år tidigare för hela stallet med ridhus och alla tillhörande marker, vatten, el och fastighetsskötsel kallas det otillbörligt gynnande av privatperson. Så får inte kommunala bolag eller kommuner gynna enskilda personer. Jämför man vad en ridlektion kostar hos Gladö som drivs ideellt, kan man konstatera att det är 33% dyrare att rida vid Sundby per timme. Huge:s hyreskompensation borde väl kommit medlemmar till del via lägre pris på lektionerna, inte ridskolechefens egen plånbok? Nej, usch sådan pinsam historia och så många år detta har pågått. Skönt att detta kommer fram i ljuset så att ni ledande politiker kan göra något åt denna galenskap.

  SvaraRadera
 4. En till skola ska byggas på Bergavägen 1 i vår sommahage som vi arrenderar http://skapaskolan.se/var/ och den ska redan stå klar i aug-2013. Ingen, varken de som bor i området eller vi som arrenderar marken vet något om detta förrän nu! När tog ni politiker beslut om att sälja den här marken som vi kommer att ha arrende på även efter aug-2013? Är det på samma sätt som när en annan sommarhage såldes till Trivselhus utan att vi visste något då också?

  SvaraRadera
 5. Hej! Vad gäller Bergavägen 1 så har Skapaskolan ansökt om bygglov för en skola på marken som idag arrenderas av ridskolan, men något beslut är inte taget i frågan.

  MSB behandlar alla ansökningar om bygglov på samma sätt och man tittar på om platsen är lämplig för en skola, med tanke på bl.a. bullernivåer, trafiksäkerhet och att platsen idag används som betesmark för ridskolans hästar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men snälla nån sätt upp ett bullerblank så är väl saken klar. Det väl självklart så att ni politiker har fört diskussioner med Skapa Skolan annars skulle dom väl inte ha delat ut flygblad till alla boenden i området om dom inte visste att dom ska få bygga en skola. Att ni i majoriteten föregår politiska beslut är beklagligt detta sätter demokratin ur spel. Sluta med sådana dumheter och erkänn när ni gjort fel så blir ni mer trovärdiga för annars tappar ni röster i kommande val, folket är inte dummare nog än att fatta detta.

   Radera