torsdag 9 februari 2012

Äntligen utökad tid i förskolan för barn till föräldralediga

Nu tar majoriteten i Huddinge steget att utöka tiden i förskolan också för barn till föräldralediga. Förskolenämnden tar nu ett beslut som ger barn till föräldralediga möjligheten att gå 25 timmar i förskolan per vecka under terminerna. Sedan tidigare gäller samma utökade tid för barn till arbetslösa. Det innebär att Folkpartiet uppfyller sitt viktigaste vallöfte 2010 om mer tid i förskolan för ”15-timmarsbarnen”.

-          Barnen ska inte behöva ryckas upp ur sin vardag bara för att livet för de vuxna förändras. Sverige och Huddinge har en förskola i världsklass och den ska alla barn kunna ta del av, säger Malin Danielsson, kommunalråd (FP).

Reformen föreslås börja gälla i samband med nästa terminsstart, från 1 augusti 2012.

-          Även om vi velat att reformen skulle börja gälla tidigare känns det jätteskönt att vi nu äntligen fått med oss de övriga partierna. Vi får jättemånga samtal från föräldrar som väntat på detta, säger Chris Smith, ledamot i förskolenämnden (FP).

17 kommentarer:

 1. Underbara nyheter! Skapade en grupp rörande ämnet på facebook idag och fick direkt därefter nyheten om detta. Vad menas med minst 25 timmar/vecka?

  Vänliga Hälsningar

  Martin Forsslund
  Snättringe

  SvaraRadera
 2. Hej Martin

  Att vi skriver minst är för att vi säger att alla ska ha rätt till minst 25 timmar, dvs barn till de som arbetar och studerar får givetvis mer och barn till dem som är arbetslösa och föräldralediga får upp till 25 timmar. Den lösning som vi tagit fram för barnen till de föräldralediga innebär att man får välja mellan att ha barnet på förskolan 15 timmar per vecka året om eller 25 timmar per vecka under skolterminerna. Det senare alternativet gör att barnet får ca 200 mer timmar per år jämfört med om man väljer 15 timmar per vecka. Det gör också att vi kan bibehålla samma höga kvalitet i förskolan samt att personalen får större möjlighet att ta ut semester under lov. Vi hoppas att det kommer att bli en uppskattad lösning för alla barn till föräldralediga. Har själv en son nu som går 15-timmar och som längtar till sina "dagisdagar".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin,

   Det som var ett utmärkt förslag, känns tyvärr lite sämre när det skall styras av skollov? 25 timmar i veckan är ju då inte riktigt sant...

   Precis som när förskolan bestämmer vilka dagar som får nyttjas så är det något som inte alltid är förenligt med föräldrarnas arbete.

   Timmar på föräldrarnas villkor är ändå det som räknas.

   Jag jobbar själv enligt ett schema där jag är ledig varannan torsdag och fredag, vilket innebär att vår familj "förlorar" timmar dessa dagar enligt det system som vår förskola tillämpar.

   Jag välkomnar förändringen och hoppas vår förskola kommer att skapa utrymme för mer personliga scheman för att nyttja de ökade antalet timmar.

   Vänlig hälsning

   Martin Forsslund

   Radera
 3. När förslaget om 25-timmarsvecka för föräldralediga är taget i förskolenämnden behövs det sedan ytterligare ett beslut i kommunfullmäktige för att beslutet ska börja gälla?
  Uppfattar du att det finns några hinder för att förslaget inte skulle gå igenom?
  Anna Broberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna

   Eftersom det krävs en ändring av reglementet för förskolans verksamhet så måste beslutet även tas i fullmäktige och därför är reformen beräknad att börja gälla från 1 augusti. Vi i majoriteten är eniga om denna lösning så jag ser inga hinder för att förslaget ska gå igenom. Hoppas att det blir en uppskattad lösning för er.

   Malin

   Radera
 4. Hej!

  Det låter jättebra med minst 25 timmar/vecka för de barn som går i förskola. Men hur blir det för de 6-åringar som går i förskoleklass? Kommer de också få 25 timmar/vecka eller kommer det fortsätta vara 3 timmar/dag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Tack för din synpunkt. I det liggande förslaget är inte förskoleklasseleverna med eftersom de tillhör grundskolan och förskolan och det problem som vi i FP har identifierat i första hand har gällt förskolan. Det är därför det är viktigt att vi som partier har forum som till exempel bloggar för att kunna fånga upp nya ideer. Jag tar den till mig och lovar att återkomma.

   Malin

   Radera
 5. Hej,
  1 augusti säger ni, finns ingen möjlighet att få detta att börja gälla tidigare?
  /Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linda

   Tyvärr inte eftersom det krävs beslut i fullmäktige också samt att det behövs en viss införandetid. Jag vet att det kan kännas bittert för några vars föräldraledighet pågår just nu och jag önskar att vi hade kunnat genomföra det tidgare men den demokratiska processen måste få ha sin gång.

   Malin

   Radera
 6. Sådär, nu får FP min röst i nästa kommunval. Jag är dock orolig för att några av de andra partierna kommer att sätta käppar i hjulen.

  /Thomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thomas
   Det tackar vi för, det känns mycket bra att vi nu kan leva upp till detta viktiga vallöfte. Jag känner att vi är eniga med övriga partier i majoriteten och vi har en lång historia av att tillsammans kommer överrens och hedra våra överrenskommelser så jag tror inte på några käppar i hjulen.

   Malin

   Radera
 7. Vad menar ni med 25 timmar i veckorna under terminerna?
  Mellan vilka datum får barnet inga timmar alls i förskolan?

  Mvh
  Jonas

  SvaraRadera
 8. Hej Jonas

  Under sommarlov, jullov, höst och sportlov kommer de som väljer 25 timmar att vara lediga. Detta följer skolåret. Exakt information om vilka veckor det rör kommer att beslutas för varje läsår.

  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev glad av ert lilla informationsvykort som lät mycket lovande, men nu inser jag tyvärr att det gäller att välja mellan pest eller kolera.

   Trots att förskolan inte har något med skolan att göra så kommer skolans lov att följas! Om vi skulle välja det nya förslaget skulle detta resultera i att vårt äldsta barn (som går på förskolan) kommer behöva stanna hemma 10 veckor i sträck under ett påtvingat "sommarlov". Och under denna tid kommer barnet inte ha någon kontakt med verksamheten på sin förskola.

   När kommer det kommer det 25 timmar (eller mer) på riktigt???

   Mvh
   Jonas

   Radera
 9. Hej igen Jonas

  Tråkigt att höra att ni inte är nöjda med lösningen. För oss har det varit viktigt att kunna göra denna reform och samtidigt se till att kvaliteten i förskolan behålls, dvs att personaltätheten fortfarande är hög.

  Malin

  SvaraRadera
 10. Bra förslag.

  Vi i Sollentuna har haft det ett tag, även jag när mitt barn var litet. Visst är det tråkigt när barnet inte får närvara på lovet, men systemet är till för att förskolepersonal också ska kunna få ledigt. Man ska inte glömma att föräldrarna faktiskt är föräldralediga.

  Sommarlovet fick i Sollentuna en lösning om 7 veckors uppehåll (10 veckor lät som en för lång period).

  Systemet är inte perfekt, men avvägningen är väldigt rimlig.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera