Så många hjältinnor. Det var en regelbundet återkommande tanke när jag under lördagen deltog i Liberala Kvinnors firande av 90 år med kvinnlig rösträtt. Det var en rätt märklig och stor känsla att sitta i Riksdagens förstakammare och förundras över vilket intensivt arbete som många av de hjältinnor som arbetade för att våra farmödrar och mormödrar skulle få det inflytande i samhället som vi idag tar för givet. Det var trots allt i förstakammarsalen som de intensivaste striderna mot kvinnlig rösträtt hölls och det var också här Kerstin Hesselgren, som första kvinna, röstades in efter valet 1921.
Kvinnor som flertalet av oss knappt hört namnet på lyckades med hjälp av humor, hårt arbete och en järnvilja att driva en kampanj där man bland annat under 1913 lyckades samla in mer än 350 000 namnunderskrifter (!) och som slutligen ledde till att de lyckades förändra världen för sig själva och för oss alla efterkommande och ge oss möjligheten att själva påverka vårt liv och vårt samhälle. I mina ögon var de alla hjältinnor och det är fullständigt skamligt att de sällan ens omnämns i våra läroböcker. Fortfarande idag finns det 50 000 svenskar som föddes innan rösträtten blev universell.
Dr Hoda Badran från Egypten och Nurgul Asylbekova från Kyrgyzstan, gav under dagen sin bild av hur situationen för kvinnorna i deras respektive länder ser ut och det är fullständigt uppenbart att det finns hjältinnor också idag överallt, runt ibland oss. Glädjande nog fick de båda, tillsammans med Bengt Westerberg, motta Kerstin Hesselgren-medaljen på kvällen som bekräftelse på det otroliga arbete de gjort för att öka jämställdheten och förbättra samhället.
Nurgul liknade kampen för jämställdhet med en cykeltur i uppförsbacke; det är absolut möjligt att komma framåt men slutar man trampa så är det lätt att rulla tillbaka igen. Allt medan det för dem i hög utsträckning fortfarande handlar om rätten till sitt eget liv så har våra föregångare bidragit till att skapa ett samhälle där vi framförallt har att arbeta med att förändra normer. Ett viktigt arbete som kommer bidra till att alla i samhället, kvinnor som män, får det bättre.
Birgitta Ohlsson bloggar om detta och DN:s Barbro Hedvall har skrivit en minnesbok om kvinnorna som i två decennier kämpade för den Stora Saken (rösträtten).
Jessica Ericsson
ledamot i landstingsfullmäktige (FP)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar