måndag 14 februari 2011

Dags för "delat rum på långvården"?

I dag på Alla hjärtans dag vill vi i Folkpartiet uppmärksamma att många äldre par vill kunna leva hela livet tillsammans, också den dag då den ena maken behöver flytta till ett äldreboende.

Det är omänskligt att sära på äldre makar i en situation där de kanske behöver varandra som mest. Omställningen och sorgeprocessen är för många stor när de tvingas lämna sitt hem. Den känslomässiga krisen blir i många fall ännu större av att de också tvingas lämna sin livskamrat. Sådana svårigheter inverkar inte sällan negativt på den äldres hälsotillstånd. Och kvar hemma bor inte sällan en förtvivlad ensam kvinna eller man som saknar sin livskamrat att dela vardagen med. Det måste därför finnas äldreboenden som är anpassade för att par ska kunna bo där.

Idag finns ingen formell parboendegaranti i Huddinge. Om båda makarna har ett biståndsbeslut om särskilt boende strävar alltid kommunen efter att tillgodose de önskemål om gemensamt boende som finns, och ibland går det att lösa. Men rättigheten att få fortsätta att leva med sin livskamrat ska inte vara avhängig av politisk välvilja. I Huddinge håller den borgerliga majoriteten på att införa en parboendegaranti i äldrevården. För kärleken, den finns hela livet igenom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar