måndag 21 februari 2011

Smidigt, snabbt och gratis när hälsoundersökningen flyttar ut på gatan

Hjärt- och Lungsjukas förening i Huddinge genomförde lördagen den 12 februari en Hjärt- och Lungdag i Skogås Centrum, tillsammans med Carema vårdcentral och Apoteket Linnéan i Skogås. Under fyra timmar erbjöds förbipasserade en gratis hälsoundersökning med kontroll av blodtryck, puls, blodsocker, lungkapacitet och bmi. Över 450 provtagningar gjordes, rapporterar föreningen. Flera nya patienter fick kontakt med vårdcentralen och apoteket gjorde en aktiv insats.
Ett flertal representanter från föreningen förmedlade dessutom hälso- och föreningsinformation för dem som fick smak på livsstilsförändringar. Föreningen flaggar för upprepningar av succén med fler hjärt- och lungdagar, och närmast på tur står Vårby Gård.

Det känns som att det blir allt vanligare med den här typen av initiativ, där föreningslivet, landstinget och vårdgivare förenar sina krafter för att göra något bra för medborgarna. Fort och lätt kan man kolla hur det står till med hälsan och på ett smidigt sätt kan man genom apotek och föreningsliv få hjälp att lägga om vanorna om man vill. Detta är ett exempel på hur bra det kan bli när aktörer samverkar på nya sätt för att möta kunderna, i syfte att höja deras livskvalité. Hatten av!

De flesta av oss har ingen kontakt med vården när vi mår bra, trots att vi många gånger genom förebyggande arbete skulle kunna undvika framtida sjukdom. Att på det här sättet underlätta människors tillgänglighet till förebyggande undersökningar är därför något som vi ser mycket positivt på.
Om våra gemensamma resurser på sikt ska kunna räcka till för att erbjuda alla som behöver vård de insatser som de behöver så är det nödvändigt för oss att arbeta mer proaktivt – vi måste kunna erbjuda människor en hälsofrämjande vård- och sjukvård – inte bara finnas där när vi redan drabbats av ohälsa.

Folkpartiet har därför drivit frågan om Fysisk aktivitet på Recept (FaR) som underlättar möjligheterna för de grupper som själva har svårt att komma igång stöd på vägen och som idag användas av allt fler både inom primärvården och inom psykiatrin. Folkpartiet driver också frågan om en vårdgaranti för rökavvänjning; en enkel insats som förhindrar stort lidande – framförallt för redan utsatta grupper – och är också en av de mest kostnadseffektiva åtgärder som vården kan erbjuda. Vi vill också se fler livsstilsmottagningar i länet för att skapa de bästa förutsättningarna för att människor ska få tillgång till rätt kunskap, rätt verktyg och rätt stöd för att själva kunna ta hand om sig själva på bästa sätt.

Jessica Ericsson
ledamot i landstingsfullmäktige, Stockholms läns landsting
ersättare i sjukvårdsstyrelsen, Stockholms läns landsting
ledamot i Programberedningen för äldre och multisjuka, Stockholms läns landsting
ersättare i äldreomsorgsnämnden, Huddinge kommun

3 kommentarer:

  1. FaR, fysisk aktivitet på recept är nog den av de mest underskattade kurerna, av det enkla skälet att ingen aktör tjänar stora pengar på det. Driv detta hårt FP. Nyttan är väl dokumenterad, samtidigt som kostnaden är låg.

    SvaraRadera
  2. Jag trodde att det redan var fastlagt att landstinget ska skriva ut fysisk aktivitet på recept? Men det kan bara vara Uppsala som har det???? Det jag undrade över är hur det går till? Finns det speciella ställen att gå till för att gymma, simma eller vad det kan vara? En bidragande orsak till ohälsa är ju framför allt att det inte finns ekonomiska resurser för att utöva sport. Det är knappast p g a okunskap man låter bli att röra på sig.
    Ta t ex en barnfamilj där den största delaen av inkomsten går till boende, sedan ska kläder, mat osv batalas, utöver detta ska det till flera tusen kr för fysisk aktivitet, fotboll? hockey? Då måste man vara höginkomsttagare med fast jobb.....

    SvaraRadera
  3. Jo, det är fastlagt att landstingets läkare kan skriva ut fysisk aktivitet på recept och precis som jag försökte få fram i inlägget så har denna möjlighet också börjat användas av allt fler vårdgivare, inte bara inom primärvården utan nu glädjande också inom psykiatrin. Möjligheten har visserligen funnits i några år men den har inte nyttjats i någon större utsträckning och precis som du påpekar så vet de flesta av oss att det är bra att röra på sig men för vissa personer är det svårt att komma igång trots att man är väl införstådd med att det skulle vara nyttigt och när man samtidigt lider av sjukdom så blir det sällan lättare att påbörja den livsstilsförändring som det faktiskt är att börja röra sig så regelbundet att det ger hälsoeffekter. Det är just här FaR kan vara ett oerhört bra hjälpmedel på vägen även om det också fyller en viktig funktion i förebyggande syfte.

    All legitimerad vårdpersonal, dvs inte bara läkare, har möjlighet att skriva ut fysisk aktiivtet på recept och kan också hjälpa till med att föreslå lämpliga träningsformer utifrån den diagnos du lider av. Sedan är det självklart du själv som fäller avgörandet kring vilken aktivitet som passar dig bäst.

    Det finns ett stort antal speciella Far-ledare (länk: http://www.farledare.se/friskvardsaktorer.asp) som är utbildade för att stötta de som får fysisk aktivitet på recept. Aktivteterna, som finns i olika prisklasser beroende på aktivitet och arrangör, ingår inte i högkostnadsskydden men vissa föreningar erbjuder lägre pris för de som fått recept på aktivitet utskrivet.

    Hoppas att du hittar något som passar dig.

    Vänliga hälsningar
    Jessica (via Malin H)

    SvaraRadera