fredag 25 februari 2011

Lånediskar, invignings-pommac och kanske en och annan ängel

Efter tankenäringen på Summit skyndade vi oss på torsdagseftermiddagen tillbaka till Huddinge för att inviga Huvudbibliotekets nya entré och lånesystem. Musik av elever från kommunala musikskolan blev det, därefter höll Vibeke ett tal som drog en hel del skratt från åhörarna. Sedan spelade musikskolan When the saints go marching in, för att hedra både Huddinges änglar och vanliga dödliga när de nu träder in i det välkomnande och uppfräschade Huvudbiblioteket.

Det moderna lånesystemet, som bygger på självbetjäning, har kortat köerna till in- och utlåningsdiskarna där det införts. System som låter kunderna sköta sina ärenden själva (de som kan, förstås) frigör framförallt bibliotekarierna så att de kan ägna mer tid åt det som är deras viktiga kärnuppdrag - att möta besökarna, visa dem rätt och visa dem böcker, läsupplevelser och andra fina saker som de inte visste att de eftersökte.
På så vis kan biblioteken bättre fullgöra sin demokratiska uppgift - att vara ett rum för möten, livslångt lärande och läsande helt gratis! (Nåja, om man lyckas lämna tillbaka böckerna/filerna i tid då...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar