tisdag 31 maj 2011

Förbättra möjligheterna att starta tankställen för biogas och subventionera lokala biogasproducenter!

Biogas är ett vid användning i princip klimatneutralt bränsle som efterfrågas på den svenska fordonsmarknaden, men där det krävs statliga investeringar/stöd för att lösa upp flaskhalsar pga höga kostnader.
Folkpartiet i Huddinge har lagt en motion till FP:s landsmöte i oktober där vi vill att FP utreder frågan i syfte att förenkla för producenter och försäljare av biogas.



Folkpartiet i Huddinge yrkar att landsmötet beslutar verka för

- att möjligheterna utreds att inrätta statliga subventioner i syfte att minska investeringskostnaderna för lokala biogasproducenter

- att möjligheterna utreds för statliga stimulansåtgärder för att främja etablerandet av tankställen för biogas även utanför storstadsregionerna

Motivering

Idag kör Sveriges privatbilister till den största delen på bensin, och den svenska transportbranschen är också beroende av främst bensin och diesel. Det oljeberoende som upprätthålls genom denna ordning har miljönegativa och klimatstörande effekter, men får också sociala konsekvenser på global nivå. Detta då de oljeproducerande staternas stora inkomster från oljeförsäljning ofta tjänar till att upprätthålla odemokratiska statsskick.

Biogas är ett av de miljöpositivare alternativ till bensin som har allra störst potential. Gasen tillverkas genom rötning av naturliga råvaror och vid användning är det i princip klimatneutralt. Biogas kan produceras av avfall från hushåll och jordbruk vilket innebär en möjlighet till arbetstillfällen och inkomster för den svenska glesbygden.
Investeringskostnaderna för biogasproducenter är emellertid stora, liksom kostnaderna för att upprätta tankställen. Detta har lett till en allvarlig brist på biogas relativt efterfrågan på biogasdrivna fordon vilket särskilt har drabbat privatbilisterna. Sammantaget visar bristen på biobränsle på ett infrastrukturiellt problem som saktar ner Sveriges miljömässiga omställning och gör att vi tappar globala marknadsandelar i denna fråga.

Oljeberoendet utgör ett marknadsmisslyckande och omställningen till miljömässigt hållbara bränslen måste ske mycket snart. I detta måste staten ta sitt ansvar, främst genom att utveckla en infrastruktur som möjliggör en snabb utbyggnad av produktion och tillhandahållande av alternativa bränslen. Därför krävs att dagens möjligheter att subventionera produktion och tillhandahållande av biogas utreds och utvecklas.

De stora investeringskostnaderna kan minskas genom statliga investeringar. Detta är angelägna åtgärder, både ur ett miljö- och klimatmässigt och ur ett socialt perspektiv, för enskilda såväl som för Sverige och för vår omvärld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar