tisdag 31 maj 2011

Lagstadgad rätt till nettodebitering vid mikroproduktion av el - FP Huddinge motionerar

Folkpartiet i Huddinge vill se bättre villkor för privatpersoner och hushåll som producerar el för självförsörjning. Det är ett sätt att öka diversifieringen av elkällor och stimulera framväxten av ny, miljövänlig teknik för elproduktion.
Nedan är en motion som föreningen har lagt till höstens landsmöte. Vi hoppas således få hela FP att driva denna fråga, och är hoppfulla då vi fått medundertecknare och sett ett antal motioner med samma tema.



Folkpartiet i Huddinge yrkar att

- att landsmötet beslutar att verka för att en lag om nettodebitering per månad införs
- att landsmötet beslutar att verka för att skattefrågan ses över, så att det blir möjligt att kvitta även energiskatt

Motivering

Redan idag väljer många hushåll att själva producera el till exempel genom vindsnurror eller solcellsanläggningar. Småskalig produktion av el är idag ett begynnande komplement till den storskaliga produktion av el som främst kärnkraften och vattenkraften erbjuder i Sverige.

De småskaliga elproducenterna kan i normalfallet inte säkra sin elförsörjning över tid med den egna anläggningen, utan konsumerar vid vissa tidpunkter el genom det vanliga elnätet. Vid tidpunkter då produktionen överstiger den samtidiga konsumtionen levereras den egna elen ut i det elnät som kunden är ansluten till.

Elproducenten har redan idag möjlighet att sälja sin överskottsel, vid de tidpunkter som produktionen överstiger konsumtionen, till en elhandlare eller till ett nätbolag. Men att sälja överskottselen är en omständlig process som kräver substantiella tidsinvesteringar, och det är inte säkert att man finner en köpare.

Ett enkelt alternativ är om personen genom så kallad nettodebitering kan ”kvitta” den överskottsel som levereras ut i nätet, mot den el som köps in när produktionen ligger nere. Nettodebitering sker med fördel direkt i kundens elmätare, och kvittningen kan ske över t.ex. en månads tid. Så görs redan idag i Tyskland med gott resultat.

Vissa elbolag erbjuder redan idag nettodebitering per kalenderhalvår, men de medan andra bolag valt att inte ge någon ersättning alls för den el som levereras ut på nätet. Elbolag som inte valt att godkänna nettodebitering får alltså elen gratis, om mikroproducenten inte lyckats sälja sin el. Elbolag som godkänt nettodebitering gör idag detta i efterhand, och inte direkt i mätaren. Detta ger upphov till stora administrativa bördor. För att möjliggöra nettodebitering direkt i mätaren behöver en del författningsändringar göras vad gäller energiskatten.

En lag om nettodebitering, och en förändring av energiskatten för att möjliggöra detta, skulle göra det lättare för privatpersoner att få den egna produktionen av el att gå ihop ekonomiskt över tid. Därigenom skulle lagändringen utgöra ett verkningsfullt incitament för ökad miljövänlig elproduktion och diversifiering av energislag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar