torsdag 19 maj 2011

Omfattande satsningar för att möta omfattande behov

För någon vecka sedan presenterade Alliansen i Stockholms läns landsting sitt budgetförslag för 2012 – ett reforminriktat och starkt budgetbesked.

Omfånget är svindlande; 76 miljarder i omsättning för 2012 och 75 miljarder i investeringar till och med 2016. Varenda krona behövs för att möta de behov som vårt snabbt växande Stockholm medför både i fråga om vård och kollektivtrafik.

Vård
Vårdens anslag ökar med 1,7 miljarder till totalt 47,1 miljarder och dessutom kommer stora investeringar att göras, bland annat vid Karolinska Huddinge för att höja standarden och möta behovet av vårdplatser under de kommande året. Vid sidan av de omfattande satsningar som görs på Nya Karolinska sjukhuset kommer också ett antal närsjukhus att rustas för att kunna ta emot fler patienter och avlasta akutsjukhusen. De kommande åren kommer investeringar göras i alla delar av sjukvården och på nästan alla våra sjukhus. Denna inriktning har varit viktig för oss i Folkpartiet och speglar väl det sjukvårdsprogram som vi gick till val på.
Folkpartiet är särskilt drivande för att Karolinska i Huddinge, länets största sjukhus, ska vara ett universitetssjukhus och en innovationsplats för medicinsk forskning. Den forskning och utbildning som här bedrivs är ovärderlig för framtiden!

De förebyggande insatserna är oerhört viktiga för att vi ska kunna möta framtidens behov och budgetförslaget innehåller ambitiösa satsningar på området. Tre nya specialiserade livsstilsmottagningar, varav en i Söderort, ska kunna hjälpa patienter som av medicinska skäl behöver ändra sina levnadsvanor kring sådant som kost, motion och rökning. Vi avskaffar också alla avgifter för screeningprogram. Potentiellt livräddande undersökningar som mammografi och bukaortascreening blir alltså kostnadsfritt för patienterna. Ingen ska behöva fundera över om de har råd med dessa livsviktiga undersökningar.


Jessica Ericsson
ledamot i landstingsfullmäktige SLL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar