måndag 21 november 2011

Unga ska ha jobb - det tjänar hela arbetsmarknaden på!

Ett jobb ger frihet och trygghet. Att arbeta innebär egen försörjning och vetskap om att vara behövd. Det ger möjlighet att skaffa sig en bostad, att vara självständig och att ta makten över sin vardag. Sverige har under lång tid haft en hög ungdomsarbetslöshet. Arbetslösheten bland unga ligger på en hög nivå jämfört med övriga åldersgrupper och även jämfört med andra länder.
Folkpartiet menar att detta beror på hur arbetsmarknaden i Sverige idag är utformad. De regler som en gång skapades för att ge dem som arbetar trygghet stänger idag ute dem som står utanför arbetsmarknaden och vill in. Den svenska arbetsmarknaden måste moderniseras. Den måste gå från att vara stängd och trög till att bli öppen och trygg. 

Sverige har i dag en mycket sammanpressad lönestruktur. I många yrken är löneutvecklingen alltför dålig. De relativt sett höga ingångslönerna gör det dessutom svårt för den som står utanför att komma in och få ett arbete. Kostnaden för att anställa en ung person, med begränsad arbetslivserfarenhet, upplevs som hög i förhållande till en äldre med gedigen erfarenhet. Det gör det svårare för unga att få in en fot på arbetsmarknaden.

Folkpartiets utgångspunkt är att det är bättre att ha en fot på arbetsmarknaden även om det första jobbet man får inte är "drömjobbet". Och det är bättre att börja sin yrkeskarriär med en lite lägre lön i förhållande till kollegorna, för att sedan höja sin lön under sin yrkesaktiva karriär. En ökad lönespridning, med relativt sett lägre ingångslöner, skulle förbättra möjligheterna för unga att få det första jobbet. En ökad lönespridning innebär också en uppvärdering av erfarenhet och kunskap. I en rad yrken, främst de kvinnodominerade, är löneutvecklingen så svag att den som jobbat 20 år bara tjänar begränsat mer än den som är nyanställd. Vi tycker inte att det är en bra ordning.

Vi vill inte lagstifta om en ökad lönespridning. Lönebildningen är en fråga mellan arbetsmarknadens parter och det är en framgångsrik modell som ska värnas. Klart är dock att kompetens och erfarenhet bör premieras mer än idag. Inom den offentliga sektorn är det dock ytterst politiker som är arbetsgivare. Här måste Folkpartiet verka för en större lönespridning. Målet bör vara att löner för dem som arbetat länge i ett yrke ska öka snabbare än ingångslönerna i kommande avtal.

Folkpartiet vill också i samarbete med facken införa särskilda ungdomsavtal för personer under 25 år. Avtalen ska ge unga möjlighet att få värdefull erfarenhet och handledning och ge dem en fot in på arbetsmarknaden. Som förebild finns det redan avtal som Metall har tecknat. Enligt deras uppgörelse med arbetsgivarna riktar sig ungdomsavtalen till personer som är under 25 år och inte har yrkeserfarenhet. Lönen ska vara minst 75 procent av lägstalönerna i riksavtalen. Anställningen ska innehålla handledning och utbildning och ska vara högst ett år med möjlighet till förlängning.

Folkpartiet vill:
- Ändra turordningsreglerna i LAS så att de grundas på personlig kompetens istället för anställningstid.
- Höj ersättningstaket i arbetslöshetsförsäkringen de första 100 dagarna, så att fler arbetslösa får 80 % av sin lön i ersättning.
- Inför ungdomsavtal med handledning och lägre lön som ger unga utan erfarenhet en fot in på arbetsmarknaden.
- Förläng provanställningstiden för personer under 26 år från ett halvår till ett år. Det gör att unga med begränsad erfarenhet får längre tid på sig att visa sin kompetens och arbetsgivaren får bättre underlag för sitt anställningsbeslut.
- Underlätta det livslånga lärandet. Inför skattegynnat kompetenssparande som både arbetsgivaren och den anställde kan avsätta pengar till.
- Inför en allmän arbetslöshetsförsäkring med en inkomstberoende ersättning för alla som har arbetat en viss tid.


Andra som tycker till:
Folkpartiet liberalerna
FP Skarpnäck Lars Johansson FP Botkyrka

Positiv lönespridning
Obligatorisk a-kassa, om och hur?

1 kommentar:

  1. Mycket bra förslag ovan som jag stödjer,så klubbordförande jag är (Unionen)

    SvaraRadera