onsdag 2 november 2011

Elevhälsosatsningar välkomnas

Nu kommenterar Sveriges kommuner och landsting gårdagens 650-miljonerssatsning på elevhälsan:
– Elevhälsan är oerhört viktig för att eleverna ska må bra och lyckas i skolan. Men det är problematiskt med styrande statsbidrag. Förutom att kommunerna får skjuta till en rejäl summa själva, så blir de tvungna att förbinda sig att behålla tjänsten under ett antal år, oavsett omständigheter som exempelvis vikande elevunderlag. Det är en olycklig konstruktion, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

SKL är positiv till fortbildningssatsningen för personal inom elevhälsan. Dock vill regeringen styra den särskilt till skolor i socialt utsatta områden, medan SKL anser modern teknik kan bidra till att göra den tillgänglig för ännu fler.

– Det är också bra att regeringen vill skapa en modell för hur kvaliteten i elevhälsan kan utvärderas bättre. En sådan modell borde stödja skolhuvudmännens utvärdering av elevhälsans kvalitet i relation till elevhälsans uppdrag, säger Per-Arne Andersson.


Läs mer på SKL:s hemsida och på Lärarnas Tidning.
Lotta Edholm bloggar också och pekar på hur viktiga dessa pengar är, inte minst för unga med ångest och självskadebeteenden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar