tisdag 1 november 2011

650 miljoner ska stärka skolhälsovård och elevhälsa

 

Nu kommer nyheten att regeringen satsar 650 miljoner kronor 2012-2015 för att stärka elevhälsan (tidigare skolhälsovården och elevvården).

- Barn som mår dåligt lär sig dåligt. Skolsköterskor, skolläkare och kuratorer spelar en väldigt viktig roll i skolans verksamhet, säger utbildningsminister Jan Björklund här.

Den största delen av satsningen, 625 miljoner kronor, är ett statsbidrag som kommuner och skolhuvudmän kan söka för att anställa fler skolläkare, skolsköterskor, skolkuratorer, skolpsykologer, speciallärare och specialpedagoger. Statsbidraget är 250 000 kronor per heltidstjänst och år under maximalt två år. Det räcker till ungefär 1250 nya heltidstjänster. De som får statsbidraget ska göra en långsiktig förstärkning av antalet anställda i elevhälsan.
Bland de övriga satsningarna märks:
  • Fortbildning för personal inom elevhälsan. En särskild inriktning finns för personal på skolor i socialt utsatta områden.
  • Fortbildning för personal som på olika nivåer ansvarar för skolmaten (kökspersonal, kostchefer och upphandlingsansvariga).
  • Fortbildning för idrottslärare, med en särskild inriktning på att öka simkunnigheten bland eleverna.
  • Bättre samordning när en elev byter skola och mellan olika stadier i skolan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar