tisdag 8 november 2011

Bra Björling! Handelsministern ställer telekomjättarna mot väggen

Upproren i Nordafrika och Mellanöstern har följts av avslöjanden om hur IT-bolag hjälpt diktatorer med övervakning och censur. Nu kallar handelsminister Ewa Björling svenska företag till ett möte om deras ansvar för mänskliga rättigheter.
I inbjudan hänvisas direkt till erfarenheterna från den arabiska våren där internet också har använts som ett vapen i kampen för demokrati.

– Vi vill veta vilka problem företagen möter när de verkar på svåra marknader, vad de behöver för vägledning, vad vi som stat och land kan göra för att stödja företagen och slutligen, vad kan de själva göra för ökad transparens och yttrandefrihet, säger handelsminister Ewa Björling (M) till DN.se

Den senaste tiden har flera avslöjanden gjorts om hur både amerikanska och europeiska bolag sålt teknik för övervakning och censur till diktatorer i bland annat Syrien, Egypten, Libyen och Iran. När det gäller Iran pekades svenska Ericsson nyligen ut i en granskning gjord av nyhetsbyrån Bloomberg. Teliasoneras och Ericssons affärer i Vitryssland har också varit uppe på tapeten. För svensk del är inte minst Telias understöd till diktaturen i Vitryssland graverande eftersom svenska staten är ägare i bolaget.

Dessa frågor kom upp när Folkpartiet i Huddinge bjöd in nätaktivister från nätverket Telecomix på Demokratidagarna i oktober. Den som vill främja frihet från övervakning på nätet kan kolla in exempelvis Global Net Initiative och OECD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar