onsdag 16 november 2011

Äldreomsorgen behöver en "Skolinspektion!"

Den senaste tiden har flera missförhållanden i äldreomsorgen uppmärksammats.
De uppmärksammade fallen sätter ljuset på hur kommunernas ansvar som upphandlare av verksamhet i privat drift ser ut, de skatteupplägg som flera bolag använder sig av, hur skyddet för personal som larmar om missförhållanden ser ut och hur tillsynen av äldreomsorgen ska bedrivas för att förebygga och uppdaga brister.

I måndags presenterade därför regeringen ett antal åtgärder för att förbättra kvaliteten inom äldreomsorgen. Ett stärkt meddelarskydd för anställda i privat verksamhet ska utredas. Ny lagstiftning ska sätta stopp för den typ av skatteplanering som förekommer i dag. Dessutom ska Socialstyrelsen utreda ut om det finns skillnader vad gäller kvalitet mellan enskild och kommunalt bedriven äldreomsorg.

Utöver dessa insatser föreslår Folkpartiet att det, precis om på skolans område, ska inrättas en renodlad nationell tillsynsmyndighet - Statens socialinspektion. De ska granska både äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Bara företag med tillstånd av Statens socialinspektion ska ha rätt att driva omsorgsverksamhet. Om inspektion visar på brister ska böter utdelas och till sist tillståndet återkallas. Upphandling och tillsyn är essentiellt för en bra och likvärdig äldreomsorg.

Här finns en förteckning över de äldreboenden som finns i Huddinge.

Här kan du ta del av rapporter från Huddinge kommuns äldreombudsman. Där sammanställs de synpunkter, klagomål och frågor som anhöriga och äldre har på äldreomsorgen i Huddinge. Rapporterna behandlas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar