onsdag 2 november 2011

Bostadsbristen i Stockholm är en fråga för hela landet

Det är sant att det byggs för lite bostäder i Stockholmsområdet. Det finns flera strukturella skäl till det – och dessa är staten, regeringen och ytterst Stefan Attefall själv ansvarig för, skriver Anders Ekegren, stadsbyggnadskommunalråd i Solna på  idag.

Alla som bor och verkar i stockholmsområdet vet att det byggs alldeles för lite. Varje dag kommer dessutom ungefär en busslast med nya stockholmare. Samtidigt kringskärs kommunernas incitament att aktivt möta dessa nya stockholmare, bl.a. beroende på skatteutjämningssystemet.

På följande punkter har staten ett ansvar att agera för att utveckla Stockholmsregionen:
1. Infrastrukturen måste förbättras. Trots de senaste årens satsningar tar det för lång tid att klara den eftersläpning på investeringar som varit de senaste 30 åren. Görs inget kommer köerna att växa rejält inom såväl väg- som kollektivtrafiken. Eftersom Stockholm växer snabbare än tidigare prognoser visat bör därför Cederschiöldsöverenskommelsens andra del sjösättas tidigare än planerat.
2. Skatteutjämningen är en hämmande faktor. Kommuner som bygger mycket och snabbt får stora kostnader för investeringar i infrastruktur, förskolor, skolor och fritidsanläggningar. Detta tar inte systemet hänsyn till då det utjämnar kommunernas inkomster till nästan 100 procent. Fler invånare ger därför inte alltid en kommun bättre ekonomi. Ett konkret sätt att lösa det är att låta bostadsbyggande vara en faktor som främjas i systemet.
3. Plan- och bygglagen måste reformeras, framför allt avseende överklagandemöjligheten. Pbl försenar så gott som varje byggprojekt vilket innebär en stor risk för byggare och entreprenörer, och innebär en stor merkostnad för byggprojekten.
4. Miljökvalitetsnormerna för avgaser och buller ställer stora krav och gör det svårare att bygga i storstadsområden. Syftet är gott, men man skall vara medveten om att detta medför att en del bostadsprojekt inte kan genomföras eller kräver dyrare lösningar.

Läs hela artikeln här och Stefan Attefalls ursprungsartikel här.
Rogert Mogert (S) raljerar över Attefall. Fastighetsägarna har också replikerat.
Anders Ekegren utvecklar också sina tankar på sin blogg.

Huddinge planerar för ca 4600 nya bostäder fram till 2020. I närtid ligger en utbyggnad i Flemingsbergsdalen, där vi också planerar för ca 200 studentbostäder. Vi vet hur viktigt det är med infrastrukturutbyggnader för att hantera vår snabba befolkningstillväxt. Vi behöver Spårväg Syd. Det finns anledning att återkomma både till bostadsfrågorna och till infrastrukturfrågorna.

1 kommentar:

  1. Skatteutjämningen är ett skapat behov pga att det alltid förs en centralistisk Stockholmspolitik i det här landet!
    Idag, utarmas alla svenska regioner ekonomiskt av en hel armé av skattefinansierade byråkrater i östra mälardalen, en samhällsekonomisk paria som genom utredningsmanipulation av de folkvalda och årlig uppgradering av den statliga centralbeskattningen (statliga skatten) indirekt sänker landets perifera kommuner. Pengarna stannar inte längre kvar ute i regionerna och skapar därigenom inget lokalt riskkapital. Pengarna går istället genom hutlösa Elskatter, Moms-, Bränsle-, Bil-, alkohol-, tobak- och Bolagsskatter, m.m. direkt in till Stockholmsområdet där överskottet dagligen göder en till stora delar onödig och enormt kostsam gigantisk Statsbyråkrati med svans. Denna vansinniga och vindögda centraliseringspolitik utarmar och avfolkar landsorten, samtidigt som Stockholmsområdet tillåtas växa okontrollerat och fullständigt badar i andras pengar.
    Oavsett partifärg i regeringen så är slöseriet med landsortens pengar vid de olika statsbyråkratdelarna snudd på kriminell. Vid t.ex regeringskansliet anställdes vid det första EU-ordförandeåret 1500 personer extra bara för att vända papper, och trots att ordförandeåret bara varade ett år så jobbar huvuddelen av dem fortfarande kvar. Detta centrala och ekonomiska vansinne går igen inom all statlig verksamhet, den statliga centralbyråkratin bara ökar och ökar på övriga Sveriges bekostnad. Resonemanget inom Sthlms centralbyråkrati går nämligen som vanligt ut på att landets ”gemensamma” tillgångar och överskott tillhör staten och staten det är vi och endast vi!
    Sverige, har nu skapat ett centralt monster som sakta håller på att äta oss alla ur huset. Är det inte snart dags att säga Nej, ta tillbaka våra pengar och stoppa slöseriet inom statsbyråkratin. Äntligen börja ställa krav på våra ja-nickande rikspolitiker på våra länsbänkar i riksdagen. Ställa dem till svars för alla tagna beslut, som t.ex frågan om varför El-avregleringen gav landsortsbor inom vattenkraftsområden 4 ggr dyrare nätavgift och därmed dyrare statlig skatt än de boende i Sthlms-området. Också fråga dem varför de tvingar övriga Sverige att betala för alla lokala inrättningar, som museer och teatrar i Sthlms-området. Och varför i herrans namn måste landsorten betala licsenspengar till Sthlm för smörjan som visas i SVT, och det bara för att de tillåts gömma sig bakom ett förljuget namn som ”public service”, även fast de visar samma skit som alla andra?
    Av all statlig skatt som Sveriges ca 7 miljoner invånare utanför Stockholm betalar in så går ett gigantiskt överskott till att betala skyhöga löner- och hyror inom statsbyråkratin i östra mälardalen. Detta överskott går sedan in i Stockholmsområdet genom den lokala skatten, lokala bankinsättningar, lokala inköp och lokalt nyttjande av ortens näringsidkare. Allt sammantaget skapar en mycket gynnsam tillgång på lokalt riskkapital och positivt företagsklimat. Något som övriga Sverige, pga denna politik, alltid lidit stor brist på!

    SvaraRadera