Förskolan i Sverige fyller två viktiga syften: att stimulera barns utveckling och lärande, samt erbjuda barnen en trygg omsorg så att föräldrarna kan vara aktiva i sina yrkesliv.
Ofta har förskolan varit uppbyggd så att den främst planeras utifrån en tänkt "vanlig" kontorstillvaro. Men så ser det inte ut för alla föräldrar. Långt ifrån. Det blir vanligare att man arbetar kvällar och helger, att man kombinerar arbete och studier, att man jobbar enligt rullande schema och ibland jobbar natt.
Speciellt för ensamstående föräldrar kan det bli tufft att få livet att gå ihop.
Ibland kan föräldern eller föräldrarna själva lösa hur barnen tas om hand när det blir så. Men långt ifrån alla har möjlighet att ta släktingar, grannar eller andra till hjälp.
I måndags meddelade Nyamko Sabuni (FP) att alliansregeringen föreslår en satsning på barnomsorg på kvällar, nättar och helger. Man satsar 15.5 miljoner kronor redan under 2013 för att stimulera kommuner att öka och förbättra sina barnomsorg på obekväm arbetstid, och 31 miljoner kronor per år därefter.
I Huddinge har Folkpartiet och majoriteten redan bestämt att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid från 2013. Exakt hur lösningen kommer se ut är inte klar än, men förvaltningen ska återkomma med ett första förslag i november månad.
Detta är en viktig reform för framförallt ensamstående föräldrar som arbetar kvällar eller helger.
Allt fler yrken kräver arbetsinsatser utanför förskolans öppettider. Affärer har öppet längre, viktiga samhällsfunktioner som sjukhus, polis och brandkår tjänstgör dygnet runt och vissa jobb förutsätter skiftarbete. För detta krävs flexibla lösningar som utgår från dagens samhälle och den verklighet som Huddingeborna lever i.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar