torsdag 27 september 2012

Bokmässan!!

Tillsammans med bibliotekschefen och flera Huddingebibliotekarier är jag nu i Göteborg. Och som vanligt när jag besöker denna stad - oavsett årstid - så regnar det. Dock bara utomhus, tack-och-lov!
Torsdagen har varit full av stimulerande och intressanta seminarier; alla med boken och litteraturen i centrum. Förstås.

Programmet här i Göteborg är oerhört omfattande, förutom alla seminarier som pågår, finns det även en massa författarintervjuer, diskussioner och debatter nere i själva mässhallen. I denna finns - med all säkerhet - alla svenska förlag representerade och i år även ett flertal nordiska förlag, eftersom temat på årets bokmässa är just Norden och nordisk litteratur.
Det som jag finner mest stimulerande här är kanske den finlandssvenska utgivningen, som både är tämligen omfattande och av god kvalité - MEN som dessvärre inte är så väl känd i Sverige.

Vad har vi då hört idag?

  • Ett mycket underhållande seminarium om James Joyces Ulysses som just nyöversatts av Erik Andersson.  Han, litteraturvetaren Sara Danius och journalisten Jan Gradvall, förde ett samtal under ledning av Stephen Farrar-Lee,  om varför Joyce är relevant idag och varför man ska läsa honom.
  • Bibliotekshögskolan i Borås hade anordnat ett kortprogram om vem som har haft makten över folkbiblioteken de senaste hundra åren, under rubriken Styra eller stödja.
  • Tarkovskijs dagböcker - nu äntligen på svenska var eftermiddagens första pass och som lockade båda bibliotekarierna och mig. Vi fick en kort introduktion.
  • Glöm aldrig Key och Leffler! Ronny Ambjörnsson och Monica Lauritzen samtalade kring sina respektive biografier - två kvinnor som var före sin tid på många sätt, och - tills - nu sorgligt bortglömda.  En fylld stor sal lyssnade med stort intresse.
  • Och sist men inte minst; en av mina absoluta favoritförfattare: Jan Kjaerstad, som i samtal med Åsa Beckman talade kring sin senaste bok Normans område under titeln Kärlek och litteratur. Kjaerstad anser att att just kärlek och litteratur och människans starkaste - och viktigaste - drivkrafter. 

Imorgon blir det en ny och späckad dag. Klockan fyra ska Nina Frid mottaga Svenska akademiens bibliotekariepris och jag ska mottaga kommunens pris (en summa om 30 000 kr går till den kommun där Nina huvudsakligen har sin tjänstgöring). Det ska bli kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar