måndag 16 april 2012

Unga gillar ungdomsavtalen

Igår 15:e april skrev DN om FP-förslaget om ungdomsavtal. Man har undersökt vad allmänheten anser om saken genom en opinionsmätning som visar att 6 av tio svenskar är positiva till idén om ungdomsanställningar där utbildning och handledning ges en framträdande del medan lönen är lite lägre än för övriga anställda.
Bland 16-29-åringarna är hela 58 procent positivt inställda till sådana jobb.
De ser väl samma sak som vi ser, nämligen att alltför många unga människor har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden och att det vore bättre för många att faktiskt få ett jobb till lägre lön än att inte ha något jobb och leva på försörjningsstöd från socialtjänsten eller på pengar från föräldrarna.
Handels har genom sina ungdomsavtal gått före i den här utvecklingen och nu hoppas vi att fler följer efter.

I Huddinge är just nu 13 ungdomar under 23 år fast anställda hos kommunen. Samtidigt kommer många äldre att gå i pension och de som ska ta över måste i många fall läras upp. Vi tror att ungdomsavtal skulle kunna fylla det här kompetensglappet och ge ungdomar som precis lämnat gymnasiet eller kanske saknar gymnasieexamen skulle kunna få en chans till jobb. Fler dörrar in på arbetsmarknaden är bra.

Det finns olika uppfattningar om sakfrågan i majoriteten i Huddinge och ikväll på kommunfullmäktige ska förslaget debatteras. Vi hoppas att den positiva attityden hos allmänheten kan inspirera våra majoritetskollegor att tänka om och ställa sig bakom initiativ för att möjliggöra avtalslösningar för ungdomslöner.

Läs vad Svenskt näringsliv och Handels säger om sitt nya avtal.
Läs mer om FP:s förslag här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar