söndag 22 april 2012

#halmkonf 2

Utsikt från konferenslokalen och fantastisk solnedgång

Efter Anne Bamfords inspirerade föreläsning om "det splittrade biblioteket" tog våra danska vänner vid. Och det är bara att konstatera: de ligger före oss i det mesta då det gäller biblioteken!!
Vi fick höra på Dorte Skot Hansen som berättade om det nya biblioteket i vetenskaps- och upplevelelse- samhället. Hon visade också flera exempel på hur biblioteken lyckas göra (kanske framförallt) barnavdelningarna till fantasifulla och kreativa miljöer för barnen.
Lite senare på dagen fortsatte Lisbeth Overgaard Nielsen från biblioteket i Århus, hur man kan utveckla biblioteken till fysiska och virtuella mötesplatser tillsammans med medborgargrupper, frivilliga krafter och partnerskap. Bland annat visades exemple från Seattle på USA:s västkust på en biblioteksbyggnad som samtidigt var en stor mötesplats för hela samhället - med restauranger, caféer och - naturligtvis - bibliotek. Seattles bibliotek tycktes vara ett ledande exempel för många på konferensen, vilket fick mig att känna mig en smula ignorant; eftersom jag inte hört talas om det! :-)
Under dagen fick vi även höra om de kommuner som nyligen byggt nya bibliotek och/eller kulturhus; Halmstad, Hässleholm och Varberg. Förutom att dessa byggnader på samtliga ställen blivit stora succéer, var det intressant att notera att politikerna kom från respektive miljöpartiet, moderaterna och centerpartiet.
Tyvärr ingen folkpartist alltså. (Inom parentes kan jag nämna att det inte var särskilt många politiker närvarande på konferensen, men också att vårt parti har mycket gott rykte i dessa biblioteks- och kulturkretsar. Kul!)
Och så fick vi en häftig presentation om biblioteket på Plattan i Stockholms kulturhus, men om det berättar jag i nästa rapport!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar