måndag 16 april 2012

Birgitta Ohlsson tillsätter utredning mot överskuldsättning

För några månader sedan presenterades en sammanställning över skuldsättningsnivåerna i olika delar av Sverige. Då lyftes en oroväckande siffra, att hela 15 procent av de boende i Vårby har betalningsanmärkningar. Det är näst högst andel med betalningsanmärkningar i hela Sverige.

Skuldsättning är ofta en del av livet. Man tar studielån, köper en bostadsrätt, eller startar upp en egen verksamhet. I dagens ekonomi är skuldfrihet i sig knappast eftersträvansvärt.
Men när man skuldsätter sig för att klara av sitt vanliga liv har någonting gått katastrofalt snett. Har man betalningsanmärkning påverkas många delar av livet. Det blir svårt att få hyra en lägenhet, få lån och få teckna abonnemang på till exempel mobiltelefonen. Än värre blir det när skulderna växer, man lånar för att betala på skulder. Överskuldsättning är ett samhällsproblem.

Vad ska politiken göra för att förhindra att människor hamnar i destruktiva skulder? I dagsläget erbjuder kommunen konsumentrådgivning och skuldrådgivning. För djupt skuldsatta människor som trots idogt arbete inte lyckas lösa sin situation finns i vissa fall möjlighet till skuldsanering. Det är inte alltid skulden beror på att man själv "misskött" sin ekonomi, ibland har man haft otur med investeringar och ibland har närståendes ekonomi gått ut över ens egen.

Nu tillsätter konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) en utredning för att ta fram fungerande verktyg mot överskuldsättning. Särskild vikt ska läggas vid de barn och unga som drabbas av föräldrarnas ekonomiska situation. Precis som Birgitta skriver så har givetvis konsumenten ett ansvar att inte överskuldsätta sig, men när en ohållbar situation påverkar familjen eller samhället finns anledning för oss att fundera över politiska åtgärder.

Mer info om utredningsuppdraget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar