onsdag 5 oktober 2011

Parboendegaranti - för de äldre och för deras anhöriga

På måndag tar kommunfullmäktige beslut om parboendegaranti för Huddinges äldre. Det är en klassisk folkpartifråga som Barbro Westerholm drivit starkt på riksnivå, senast här, och som vi i Huddinge bloggat och kampanjat om.

Barbro skriver såhär om kommunala parboendegarantier, som endast införts i tre av tio kommuner än så länge (28 sep):

"I drygt hälften av landets kommuner har mellan ett och fyra par det senaste året önskat att bo tillsammans. Knappt en tiondel av kommunerna har fått önskemål om parboende från fler än fem äldre par. Nästan tre av tio kommuner har inte fått några sådana önskemål alls under året. Kostnaderna för kommunerna kan därför sägas vara marginell. Men för det enskilda paret handlar det om livskvalitet och trygghet under de sista åren i livet."

Ja, detta är en fråga om äldre människors livskvalitet, inte om ekonomi. Äldreomsorgen ska finnas till för de äldre och deras anhöriga - inte tvärtom.

Bra att Huddinges äldre nu stärks i att fortsätta leva tillsammans även om den ena partens hälsa börjar svikta.
Och skönt också för alla som inte är äldre nu, men som vill veta att mamma och pappa får det bra på ålderns höst!Karl Henriksson (KD) har också varit mycket aktiv för att införa parboendegaranti i Huddinge: blogg.

1 kommentar:

  1. Bra FP, detta är en enkel reform, som är "billig" att genomföra, och samtidigt är så oerhört viktig för de enskilda paren. Måtte beslutet bli ett JA!

    SvaraRadera