tisdag 25 oktober 2011

Fredrik Malm i Huddinge


Fredrik Malm talar på O'Learys

I torsdags genomförde Folkpartiet ett afterworkseminarium inom ramen för Huddinge Demokratidagar, med riksdagsledamoten tillika Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Fredrik Malm.
Fredrik reflekterade över utvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika efter vårens revolter som lett till att Mubaraks och Khadaffis regimer fallit och öppningar för demokratisk utveckling på vissa håll uppstått. Det var en bild präglad av storpolitisk realism Fredrik målade upp - det blir svårt att från världssamfundets sida främja demokratisk utveckling då Kina som vi vet motsätter sig framväxten av sant demokratiska institutioner av rädsla för egna demokratirörelser.
Svensk och västerländsk handel med de totalitära staterna i regionen har länge också konserverat status quo och det är en dynamisk tid vi har framför oss. Vilka blir nu motparterna i regionen?

Fredrik pratade om att demokratisk konsolidering blir omöjlig "uppifrån" - vi måste istället stödja de aspirerande demokratiska rörelser som redan växer underifrån i de stater där framväxten av demokrati blir möjlig - rent praktiskt genom att starkare koppla vårt bistånd till demokratirörelser och minska vapenexporten i de fall mottagarna är ickedemokratiska stater. Demokratibistånd är något som SILC jobbat mycket för. Folkpartiet tog på sitt landsmöte ett beslut om att starkare jobba för demokratibistånd, en form av bistånd som bl.a. SVD förordat i fallet Libyen. Jan Björklund talar på Youtube om en biståndspolitik för demokrati.

23 besökare fyllde upp salen ordentligt och evenemanget blev också förevigat som en del i den officiella dokumentationen av demokratidagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar