tisdag 25 oktober 2011

"De försökte ju stänga ner Internet, så vi tänkte att nu kör vi!"




Det kan man undra...

"Telecomix berättar: Den arabiska våren bakom kulisserna" hette Folkpartiets andra och avslutande arrangemang på Huddinge Demokratidagar, i fredags kväll på SV.
Femtontalet intresserade lyssnade då på internetaktivisterna Martin Löwdin och Daniel Kuehn, som handgripligt hjälpt till att säkra tillgången i till Internet i Egypten under revolterna i våras. Mlowdi och Lejonet, som fått en hel del medial uppmärksamhet efter sina insatser, berättade om sina erfarenheter av praktiskt demokratiarbete och vad de uppfattar som hot och möjligheter för demokratiska uttryck i Internets tidsålder.

Även om Twitter inte kan sägas ha startat upproren spelade den enkla och snabba kommunikation som de nya nätforumen utgör en stor roll för att revolterna kunde samordnas och hoppet hållas vid liv. Internet är dock inget man kan ta för given. Infrastrukturen som ligger bakom kan kontrolleras av både företag och stater. Som exempel fick vi veta att Internet i Sverige kontrolleras vid tre noder, som alla ägs av Telia och har staten som minoritetsägare. I fallet Egypten kunde Mubarak ganska enkelt strypa medborgarnas tillgång till nätet - men inte så länge, eftersom det finns gott om människor som med diverse tekniska rörelser ändå kunde göra så att medborgarna fick tillgång till nätet och kunde göra sina röster hörda.

Martins och Daniels presentation lyfte en hel del föreställningar om demokratiska rättigheter post-Google. Visst var det moraliskt rätt av dessa nätaktivister att veva igång nättillgången med hjälp av telefonlinor och gamla pc:ar, även fast de väl på något sätt kan ha sägas intervenerat i en annan stats angelägenheter?
Det där med statlig suveränitet utmanas av internet - vi är nu en gång för alla sammanlänkade.
Samtidigt modifierar Google sina sökresultat i Kina efter regimens önskemål, för att dämpa demokratihungern där.
Våra möjligheter att kommunicera ligger i händerna på ett fåtal stora aktörer, som i många fall är företag utan demokratiska uppdrag i styrdokumenten, och kanske behöver vi alla uppgradera vår tekniska kunskap för att kunna föra en relevant diskussion om hur vi ska ha det med vår nätvaro och förutsättningarna för densamma.

Den som är intresserad av de här frågorna har till exempel möjlighet att fördjupa sig och diskutera på Internetdagarna nu i november.

Här berättar DN storyn om när Egypten "gick ner för räkning"



1 kommentar:

  1. Som en av åhörarna vill jag bara tacka för ett intressant och tankeväckande arrangemang!

    SvaraRadera