onsdag 2 maj 2012

Fler steg framåt mot UngdomsavtalNu öppnar Kommunal och Sveriges kommuner och landsting för ungdomsavtal som ger unga lättare att komma in på arbetsmarknaden. Under en ettårig introduktionsanställning skall lönen kunna vara 75 % av lägstalönen samtidigt som man lär sig jobbet och får utbildning och handledning. Det avtal som undertecknades i helgen öppnar för sådana avtal i kommunal sektor. Nu måste varje kommun sätta sig ner och kämpa för att få igenom ungdomsavtalen.

Detta är ett stort genombrott för tanken på ungdomslöner i Sverige, något som vi i Folkpartiet kämpat för i många kommuner runt om i landet. Vi har fått hård kritik och även de moderata partiledningarna kommunalt och på riksplanet har känt behov att distansera sig. I Huddinge jobbar vi för att få med oss våra allianskollegor på att undersöka vägar tillsammans med facken för att kunna anställa unga arbetslösa med dessa avtal.

De höga svenska ingångslönerna för ungdomar är en viktig orsak till att Sverige har högre ungdomsarbetslöshet än andra länder. Andra orsaker är en alltför stel arbetsrätt och att gymnasiet är alltför teoretiskt upplagt även för många yrkeselever.

En arbetsgivare som väljer mellan att anställa en erfaren 35-åring och en 19-åring utan erfarenhet kommer att rata 19-åringen om löneskillnaden är för liten. Det är bättre att en 19-åring har ett jobb, även om lönen är låg, än att 19-åringen går arbetslös med socialbidrag.

I Huddinge fortsätter vi kampanja under hela våren för att fler ska få veta hur vi vill se till att Fler unga får jobb!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar