torsdag 3 maj 2012

#halmkonf 5: Den långa svansen

Ja, jag lovar; detta är mitt sista blogginlägg från bibliotekskonferensen i Halmstad! Och det handlar om det som i biblioteksvärlden går under namnet Den långa svansen.
Vad är då det för svans?
Jo, det är de böcker som finns magasinerade i våra bibliotek och som nästan aldrig "rör på sig", dvs. de lånas aldrig ut utan de bara finns. I magasinen.
Det här är det nu många bibliotekarier börjar ta tag i: i magasinet finns naturligtvis många riktiga pärlor som verkligen skulle behöva röna ett bättre öde än att stå att samla damm i bibliotekens källare!
I Stockholm har man t.ex. bjudit in flera nu levande författare att plocka fram favoriter ur källaren och prata om dessa inför en entusiastisk publik! Många besökare är de som berättar att de fått flera fina läsupplevelser genom detta. De har läst böcker som de ofta inte ens visste fanns. Och inte minst gäller detta många svenska författare.
I Hudddinge har vårt huvudbiblioteket en "lång svans". Gör gärna ett besök i dess källare och inventera. Jag kan nästan lova att ni kommer att göra fynd - många fantastiska läsupplevelser finns garanterat där.
Under det kommande året hoppas jag få se flera initiativ (liknande det i Stockholm) kring dessa skatter.

De extrapengar som biblioteken fick i årets budget har bland annat använts till en anställning av en projektledare, vars uppgift är att stärka våra biblioteks attraktivitet. Hon heter Nina Frid, och kommer att berätta litet om sitt arbete med detta på ett kommande nämndmöte i kultur- och fritidsnämnden. Hon är också ansvarig för att bibliotekens blogg återuppväcks, samtidigt som hon planerar ytterligare bloggar.
Så håll utkik på hemsidan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar