fredag 29 juni 2012

Huddingeleverna betyg fortsätter att öka

Huddinges elever överträffar återigen det högsta genomsnittliga meritvärdet någonsin för de kommunala skolorna i kommun. Snittet för de niondeklassare som gick ut från Huddinges kommunala skolor i år låg på 212,7. Tidigare högsta genomsnittliga meritvärdet var vårterminen 2010, då det låg på 211,3. Även andelen som är godkända i minst 16 ämnen ökar medan andel med behörighet till yrkesprogram ligger på samma nivå som tidigare år.

Det är mycket glädjande att skolornas kunskapsresultat. Särskilt glädjande är det att Vårbyskolan, som arbetat hårt för att förbättra kunskapsresultaten, i år förbättrar meritvärdet med hela 16,2 meritpoäng. Samtidigt ökar andel som är godkända i minst 16 ämnen från 60 till 64,5% på skolan.

Den skola som har högst genomsnittligt meritvärde i Huddinge är i år Vretskolan (230,1) tätt följd av Kvarnbergaskolan (229,1). Högst andel behöriga till gymnasieskolans yrkesprogram har Balingsnässkolan och Vretskolan som båda har 98% behöriga.

Den skola som förbättrat sitt meritvärde mest i kommunen är Skogåsskolan, som ökat med hela 17,7 meritpoäng samtidigt som fler elever från skolan är godkända i minst 16 ämnen. De flesta skolor uppvisar bra resultat men några har större utmaningar än andra. Vi måste arbeta ännu intensivare för att få en mer likvärdig skolgång för alla Huddingeelever så att fler når kunskapsmålen och blir behöriga till gymnasiet.

onsdag 27 juni 2012

Åleden uppmärksammas i media

Både DN och Södra Sidan har skrivit om Folkpartiets förslag om att i framtiden kunna öppna upp Åleden för kollektivtrafik:

onsdag 20 juni 2012

FP: Stäng inte dörren för bättre kollektivtrafik

Pressmeddelande 20 juni 2012
Folkpartiet liberalerna i Huddinge

I Huddinges nya översiktsplan planeras för 40 000 fler invånare 2030. Det innebär att vi måste titta på alla lösningar till förbättrad kollektivtrafik. Därför står FP som enda parti upp för att utredningsalternativet Åleden mellan Kungens kurva och Huddinge C i det samråd som Huddingeborna får tycka till om. Stänger vi dörren för Åleden har vi gjort både miljön och Huddingeborna en björntjänst.

Kollektivtrafiken mellan Huddinge C och Kungens kurva behöver förstärkas. Idag går en utryckningsväg genom ett naturområde från Kvarnlyckevägen till Ryttarhalsvägen. Folkpartiet har länge drivit att denna väg, under namnet Åleden, skulle kunna öppnas för kollektivtrafik i syfte att avlasta Häradsvägen som har stora framkomlighetsproblem. Denna kollektivtrafiksträckning har även lyfts av tjänstemännen som ett utredningsförslag men har politiskt ogillats av övriga partier i majoriteten, och därför har Åleden tagits bort från det förslag som nu går ut på samråd. Därmed försvinner Huddingebornas chans att tycka till om förslaget.
-          I Huddinges nya översiktsplan räknar man med att vi blir 40 000 fler invånare 2030. Infrastruktur och kollektivtrafik måste då hänga med. Detta innebär konkret att vi måste se till att bygga tillräckligt mycket i Glömstadalen och Loviseberg för att det ska vara intressant för stat och landsting att investera i Spårväg Syd - men även att vi måste våga titta på alla olika möjligheter till förbättrad kollektivtrafik där Åleden kan vara en lösning, säger Malin Danielsson, kommunalråd (FP).
FP är det enda parti som står upp för att utredningsalternativet ska vara med i samrådet, så att Huddingeborna får säga sitt.
-          Att bygga ett hållbart samhälle är inte lätt. Det gäller att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Å ena sidan hänsyn till naturområden, å andra sidan hur vi ska nå klimatmålen och sänka våra koldioxidutsläpp. Stänger vi dörren för Åleden har vi gjort både miljön och Huddingeborna en björntjänst, säger Malin Danielsson, kommunalråd (FP).


Fakta om ny översiktsplan
Översiktsplanen är det övergripande dokument där kommunen beskriver hur Huddinge ska växa. Där anges vilken mark som är avsedd för nya bostadsområden, vilken typ av näringsliv kommunen vill attrahera och hur infrastrukturen planeras. Översiktsplanen kompletteras sedan med mer detaljerade planer som anger hur marken får användas. Den översiktsplan som nu går ut på samråd ska gälla till 2030 och planerar för att Huddinge växer med ytterligare 40 000 invånare – det vill säga nästan dubblerar sin befolkningsmängd på knappt 20 år.


Lite fakta om Åleden
Åleden är en vägsträckning genom Gömmarens naturreservat som idag används för brandkårsutryckningar. Vägen är också öppen för gång- och cykeltrafik. Vid sidan av den tungt belastade Häradsvägen är Åleden den mest strategiska vägsträckningen mellan centrala Huddinge och Kungens kurva.

onsdag 13 juni 2012

Digital delaktighet - DigiDel2013

Man kan lätt förledas att tro att Sverige i alla dess delar är totalt uppkopplat till Internet och att alla människor har tillgång till datorer.
Så är det inte alls; i själva verket står 1,5 miljoner svenskar utanför det digitala samhället. Och detta i en tid då det är alltmer omöjligt att leva kvar i det analoga samhället.

DigiDel 2013 är ett landsomfattande projekt som syftar till att vidga just den digitala delaktigheten - målet är att "rekrytera" ytterligare en halv miljon människor till den digitala världen till slutet av 2013.
I detta arbete är naturligtvis många inblandade, inte minst våra bibliotek, som haft kurser i sociala medier, Internetsökning och släktforskning. Även studieförbunden är aktiva inom projektet.
Men det räcker inte - alla vi som redan är uppkopplade behövs också!

Vad kan DU göra? Gå in på DigiDels hemsida, där kan du bli partner (företag) eller eldsjäl (privatpersoner).





Bra mat på sjukhus är en del i tillfrisknandet

Få gånger är maten så viktig som när man ligger på sjukhus. Detta både utifrån den känsla av normalitet och mysfaktor i tillvaron som god mat kan tillföra - och utifrån förutsättningarna för tillfrisknande.
Därför känns det så otroligt bra att Södersjukhuset gör slag i saken och sätter ribban högt för alla andra sjukhusgenom att inleda ett samarbete med Markus Aujalay, en av våra absolut bästa stjärnkockar.  Inte nog med det, de utmanar också alla andra sjukhuskök om den bästa sjukhusmaten 2015. Låt oss hoppas att alla följer samma goda exempel och storsatsar på att patienterna ska få en matupplevelse i världsklass i den situation där det behövs som allra mest.

den här filmen berättar Markus Aujalay om sina tankar kring patientmaten.

Förutom den glädje som det ger veta att patienternas upplevelse av sin sjukhusvistelse nu kommer få en välbehövlig guldkant så gläds jag förstås också över att det arbete som vårt kanonduktiga landstingsråd Anna Starbrink har gjort för att förbättra matsituationen för patienterna i Stockholms län nu fått genomslag. Klart är att Folkpartiet behövs i landstinget!  
  
Södersjukhusets pressmeddelande "Markus Aujalay och SÖS lyfter patientmaten till nya höjder"

Jessica Ericsson
Ledamot i landstingsfullmäktige

måndag 11 juni 2012

Storstad, bostäder, kollektivtrafik och hållbarhet. Mikael Griffins anförande 11/6

Huddinge är inte är en isolerad ö ute i Atlanten - utan en kommun av flera i en storstadsregion. Storstadsregioner generellt fortsätter att växa och vi behöver anpassa och balansera vår utveckling i symbios med länets och Sveriges behov.

Vårt arbete med att bibehålla en tredjedel skyddade naturområden i Huddinge fortsätter, samtidigt som vi skapar förutsättningar för ett ökat antal medborgare med en bibehållen närmiljö. En miljö som andas stad, snarare än en miljonstad eller en förortskommun.

Vi i Folkpartiet fortsätter att jobba för en utökning av bostäder i alla dess former och för en blandad bebyggelse i alla kommundelar.
Vi fortsätter att jobba för en förbättring av kommunikationer mellan våra kommundelar där vi idag har begränsningar och flaskhalsar.
Spårväg Syd, spårbussar och, kanske, kollektivtrafik längs Åleden är alla möjligheter till ökad tillgänglighet och minskade utsläpp.

Att balansera detta kräver att vi driver på utvecklingen av infrastruktur och möjliggör arbetet med Södertörnsleden samt Förbifart Stockholm. Detta är kritiskt för en hållbar utveckling då trafikvolymerna genom kommunen kommer att öka, även om vi skulle sätta stopp för all inflyttning och stoppar all nyproduktion.

Folkpartiet arbetar aktivt för att på ett ansvarsfullt sätt stärka Huddinge till en kommun som är attraktiv att besöka, arbeta och bo i. Därför är vi mycket glada att alla politiska representanter ställer sig bakom de föreslagna riktade uppdrag för samhällsbyggnadsnämnden. Uppdrag som direkt förbättrar vårt arbete med att höja vår attraktivitet. 
Detta visar att Folkpartiet och majoriteten har ett mycket brett stöd för vår politik i Huddinge.


Mikael Griffin

Vårby, placerade barn och IT-infrastruktur. Malin Danielssons KS-anförande 11/6

Det är något på gång i Vårby. Skolorna där har börjat arbeta med programmet Leader in me för att skapa en gemensam plattform för elever och personal. Gemensamma värderingar skapar en grogrund för förändring.
Jag besökte för ett tag sedan Vårby skolor. Det var ett otroligt positivt besök. Skolorna bubblade av framtidstro och eleverna imponerade.  Och de imponerade inte bara på mig utan även på företrädarna för de 25 nationer som var på besök för att se hur väl arbetet med Leader in me har fallit ut.  Även om skolan kan göra mycket kan skolan inte allt i ett område - det måste hända mer.
Därför välkomnar jag det riktade uppdrag som vi nu lägger för att utveckla Vårby.
Man måste kunna göra boendekarriär i Vårby. Det måste finnas fler bostäder, men också större bostäder att flytta till för dem som vill – annars flyttar man från Vårby när man skaffat jobb och familj. Centrum behöver bli bättre, och tunnelbaneuppgången trevligare. Den entreprenörskapsanda som finns i området måste tas tillvara och ges förutsättningar att växa. Om vi ska prata om likvärdiga villkor är det här vi måste lägga vårt fokus under 2013 och fler år därtill.
Barnombudsmannen refererar idag på Twitter till en rapport om barn i samhällsvård. I snitt är 1 barn per klass placerat i familjehem, jourhem eller HVB-hem någon gång innan 18 års ålder. Rapporten visar också att 28 % av barn på HVB-hem uppger att de varit utsatta för någon typ av mobbing i skolan minst en gång i månaden.
Dessa barn vittnar även om att de har dålig tillgång till internet och i alltför liten utsträckning får hjälp med läxläsning på hemmen. I årets Mål och budget har vi ett generellt uppdrag för att samverkan inom kommunen samt med andra aktörer för att tidigt fånga upp barn och ungas behov av insatser ska förbättras. Detta är otroligt viktigt, inte minst för de barn som rapporten handlar om. De faller lätt mellan stolarna.  Om HVB-hemmen och skolan skulle samverka i större utsträckning skulle dessa barn må så mycket bättre och få bättre förutsättningar - dit vill vi nå.
Slutligen vill jag prata IT-infrastruktur, en grundbult i förvaltningarnas arbete.
Vänsterpartiet vill enligt sitt budgetförslagspara in pengar här. Då har de inte varit ute på besök våra skolor.  En välfungerande IT- infrastruktur är en förutsättning för att bedriva en modern undervisning. Utan en fungerande IT-infrastruktur uppstår den typen av problem som vi i Huddinge har idag – otillräcklig IT – ett problem som vi nu, långsamt och mödosamt håller på att rätta till.
Det handlar om skolor som inte kan använda Google Earth, Skype och Storybird som är väsentliga pedagogiska verktyg idag. Det handlar om lärare som inte kan arbeta hemifrån, något som många kontorsarbetare tar för givet. Det handlar om skolor som har problem med att använda smartboards samtidigt som det personaladminstrativa systemet körs. Detta tycker vi är oacceptabelt. En del i att öka likvärdigheten i skolan är att skolan ska kunna ge alla elever digital kompetens vilket är en kompetens som alla behöver i framtiden.  Men det verkar inte Vänsterpartiet tycka med tanke på era prioriteringar.

Malin Danielsson
kommunalråd och gruppledare (FP)

Vibeke Bildts kultur- och fritidsanförande, budgetfullmäktige 11/6

I veckan som gick har jag haft förmånen att bada i ett av kulturens många uttryck; musiken.
Först på nationaldagen i onsdags, i Vårby gård. Där möttes väldigt många olika nationaliteter för att tillsammans fira Sverige och dess nationaldag. Här blev musiken mycket av det kitt som band människor samman: oavsett kulturell bakgrund, etnicitet eller andra skiljande drag, kom människor samman, dansade, klappade händerna och – i förekommande fall – sjöng med. Plötsligt var vi EN publik som delade en och samma upplevelse!

Under fyra dagar från och med torsdagen har Stockholm Early Music Festival ägt rum i Gamla stan i Stockholm. Internationella gäster uppträdde för en – likaledes – internationell publik. Efter fyra dagars konserter av många olika slag tror jag att jag kan lova att alla närvarande kände att livet var något mera fullödigt och värdefullt än innan dessa dagar.
Det är vad kulturen kan göra för oss människor: den kan fördjupa vår livskänsla och skänka oändlig glädje och en känsla av stor samhörighet med våra medmänniskor.

Det är därför med mycket stor tillfredsställelse som jag ser kommunstyrelsens förslag om ett extra anslag om sammanlagt strax under sju miljoner. Huddinges kulturliv är – och har varit – rikt och mångfacetterat, men vi behöver ett kulturellt centrum – något som Fullersta gård skulle kunna utvecklas till. Större tillgänglighet, mera utställningar (gärna i samarbete med andra föreningar/intressenter), en trevlig servering och en tidstypisk trädgård. I Fullerstas bägge fristående flyglar kan t.ex. våra hembygdsföreningar husera; kanske med en utställning av Huddinges historia?

Jag tror att en utveckling av Fullersta gård kan komma att innebära att Huddinge kan få en attraktion som även kan locka andra besökare än våra kommunmedborgare.
Att satsa på Fullersta gård innebär dock inte att kulturen i andra kommundelar glöms bort; även den lokala kulturen är av yttersta vikt för ett samhälle. I flera kommundelar finns aktiva och livskraftiga kulturföreningar, med omfattande och intresseväckande verksamhet, något som vi även i fortsättningen ska stödja och uppmuntra.

Dessutom fortsätter bibliotekssatsningen genom bland annat:
  • Pojkar och deras fäder; ett läsprojekt tillsammans med Huddinge IF - man läser "Jag är Zlatan"
  •  ”Långa svansen”; huvudbibliotekets stora samling böcker i källarplanet - här finns garanterat något för alla!
  • Nya bloggar på bibliotekswebben!
Ytterligare en satsning rör att utveckla ungdomsinflytandet; Junior advisors är bara början, arbetet med ungdomsinflytande fortsätter.
Kultur- och fritidsnämnden ska också satsa på än bättre möjligheter på spontanidrott; plogade isar, utomhusbaden... det behövs fler möjligheter till spontan rörelse och inte minst plogade isar hamnar högt upp på framförallt de unga flickornas önskelista. 

Vibeke Bildt
Ordförande Kultur- och fritidsnämnden (FP)

Jessica Ericssons anförande: äldre- och socialpolitik, budgetfullmäktige 11/6

Om vi är lyckligt lottade behöver vi bara hjälp av samhället under begränsade perioder av våra liv. För andra är behoven mer omfattande och långvariga; ibland utifrån faktorer vi inte kan påverka, ibland på grund av otur och ibland på grund av att vi gjort mindre kloka val. Oavsett anledning, när vi är som emligast så ska vi kunna lita på att samhället finns där, både som skyddsnät och studsmatta så att vi kan ta oss upp igen. 
Flertalet av oss har nära och kära som kvalat in i klubben för äldre med behov av stöd och vi vill alla att den vård och omsorg som erbjuds gör att vår mamma, farfar, väninna eller syster kan fortsätta leva ett riktigt gott liv. Trist nog är det inte alltid så idag.   
Ibland låter det som om pengar är lösningen på alla problem. Det är en förenkling; kvalitet mäts inte i kronor och ören och kronor och ören är inte heller en garant för att kvalitén på de tjänster vi erbjuder blir bättre. 
Vi måste kunna säkerställa att de tjänster man nu har möjlighet att välja bland håller hög kvalitet både inom våra egna verksamheter och inom de andra utförarnas verksamheter. Vi måste ut i verkligheten, ut till de som brukar tjänsterna, för att få en adekvat bild av hur det ser ut. Här fyller våra äldreomsorgsinspektörer en ovärderlig roll. För oss är det självklart: de utförare som inte kan leva upp till de krav som vi ställer upp har inget i Huddinge att göra!
För ett tag sedan träffade jag en supermysig kvinna genom jobbet; hon hade nyligen lagt alla droger på hyllan efter 20 års missbruk och jobbar nu med att bygga upp ett bättre liv för sig själv. Såna människor imponerar djupt på mig. Jag blev både ledsen och arg när hon berättade vad hon gått igenom och om alla dörrar hon fått i ansiktet när hon sökt hjälp.
Hennes erfarenheter är inte unika; det är mer regel än undantag att kvinnor med missbruksproblematik utsätts för hot, våld och övergrepp. Samtidigt har många svårt att få hjälp med att komma ur sin situation och bli respekterade som individer, om än med en mångfacetterad problematik. Därför är det bra att vi nu satsar högre vad gäller stöd till kvinnor med missbruk. Skyddsnätet och studsmattan måste fungera också för dessa kvinnor!
Därför yrkar jag bifall till majoritetens förslag med tillägg.
Jessica Ericsson
 

Malin Danielssons skolanförande, budgetfullmäktige 2012

Ordförande och ledamöter,

Om jag ska föregå debatten här lite eftersom jag vet hur den brukar se ut så kommer den gå till så här:
Ni, oppositionen med S i spetsen, kommer att gå upp och säga - att det som händer på skolans område är för lite och för sent och ni vill mer.
Jag i min tur kommer att gå upp och säga att vi vill också mer, ännu mer än ni, men att det är inte lätt att vända den skuta som oppositionen styrt åt fel håll i så många år och det kommer att ta tid innan vi kan se resultat av vår politik.

Därför tänkte jag ta ett nytt grepp inför denna debatt.
Budgetarbete handlar ju inte bara om att titta framåt. Vi måste också titta bakåt och fundera över vilken effekt mål vi satt tidigare har haft? Drev de utveckling i rätt riktning?
I grundskolan har vi de senaste åren arbetat hårt för att tydligt fokusera på kunskap. Och det har gett resultat. Även om inte meritvärdena har ökat dramatiskt har de sett över tid sakta men säkert ökat och två av de senaste tre åren har de varit högre än någonsin tidigare i Huddinge. Vi har legat på ett snitt över 211 poäng.
Resultaten på de nationella proven förbättras också och framförallt leder det till diskussioner ute i våra skolor kring hur vi ska se till att alla elever får med sig de kunskap de behöver när de lämnar skolan.
Andelen behöriga till gymnasieskolan ligger som snittet i riket och ofta något över länssnittet.

Vi har satt upp mål om att fler ska få möjlighet att läsa modersmål.
Andel elever som läser modersmål har ökat från 29% 2006 till 38% 2011 och vi har tagit krafttag för att nyanlända elever ska kunna få studiehandledning på sitt modersmål.
2006 satte vi stopp för anställning av obehöriga lärare. Det har gett effekt. Andel behöriga lärare har ökat från 79% till 83%.
Vi har skjutit till extra resurser i omgångar och resurserna till skolan har ökat konstant trots ekonomiska kriser. Idag ligger de en bra bit över rikets snitt och strax över länssnittet. Vi satsar på skolan.
De mål vi har satt upp har gjort skillnad och på det stora hela har Huddinges skolor hållit samma eller högre kvalitet som rikssnittet.

Dock finns det områden som inte går åt rätt håll. Likvärdigheten är ett sådant område och en utmaning vi delar med andra delar av Sverige.
Här måste vi på allvar fundera över vad som behövs göras för att öka likvärdigheten och måluppfyllelse, vad fungerar och vad fungerar inte? Vi måste få detta klart för oss.

Vi måste också bli bättre på att möta alla elever i skolan. Både när vi själva granskar våra skolor och när Skolinspektionen kommit med sina rapporter kan vi se att våra skolor i alltför hög grad fokuserar på hur eleven ska förändra sig, och inte hur skolan ska förändra undervisningen för att den ska funka för fler elever. Här måste vi bli bättre. För fokuserar man på att eleven är ”fel” får åtgärderna inte resultat.

Vi måste förbättra arbetsron i skolan vilket vi gör genom att fokusera på ledarskapet, såväl i klassrummet som för hela skolan. De intendenter som vi i detta års budget börjar nu till hösten. Det kommer att ge rektorerna möjlighet att vara ute i klassrummen och coacha sina lärare. Detta skapar bättre förutsättningar för våra lärare och vi måste som jag sa i mitt inledningsanförande satsa på skickliga lärare. Det är skickliga lärare som avgör resultaten i skolan.

Men framförallt måste vi, för att förbättra skolan, vara uthålliga och enträget fortsatt ha kunskap i fokus. Vi får inte rusa åstad och lägga på en massa andra uppgifter på skolan. Och där kan jag nöjt konstatera att i alla fall Socialdemokraterna nu har förståelse för detta. Mycket av det ni uttrycker i riktade uppdrag uttrycker vi i texten. Vi vill dra åt samma håll och det är bra för Huddinges skolor.
Jag kan även nöjt konstatera att ni i ert budgetförslag även är positiva till friskolor i kommunen - även om era ställningstagande i nämnden inte alltid vittnat om detta.

Skolinspektionen har nyligen varit här och granskat våra skolor och de delar vår bild av de utmaningar vi måste ta oss an. Vi har en hel del utmaningar - det kommer jag aldrig sticka under stol med. Men jag tar även med mig ett det utlåtande som Skolinspektionen gav oss. Vi är bättre rustade NU att förändra skolan till det bättre än vi var 2005 när de senast var här och inspekterade. Vi har en tydlig plan och en tydlig riktning i vilken arbetet drivs. Och vi kommer att få se ännu mer resultat.

Malin Danielsson,
kommunalråd (FP) med ansvar för grundskolan

Malin Danielssons anförande under budgetfullmäktige 2012

Ordförande och ledamöter,

För några veckor sedan firade vi i Huddinge att vi nu är 100 000 invånare. 2030 kommer vi enligt prognoserna få fira att vi är 140 000. Det ställer stora krav på oss som kommun. Hur växer vi på ett sätt som är hållbart såväl ekonomiskt, ekologiskt som socialt?  Hur får vi pengarna att räcka när allt fler blir äldre och behöver omsorg? Hur ser vi till att våra sjöar blir friskare så att även våra barnbarn och barnbarnsbarn kan bada i dem? Vilka förutsättningar skapar vi för att Huddingeborna ska må bra och trivas?

Det går aldrig att ge svar på dessa frågor genom mål och planer som bara sträcker sig ett år framåt. Därför är jag glad att vi nu lyfter blicken och inleder Mål och budget-dokumentet med en vision för framtiden i alla fall fram till 2030. Vi pekar ut en riktning som vi ska röra oss i, och som vi stämmer av med jämna mellanrum.

Var befinner vi oss då 2030 om vi håller oss på banan?
Jo - i ett Huddinge där företagandet är en än mer naturlig del, där fler pluggar vidare och där fler har arbete. Vi befinner oss i ett Huddinge där alltfler unga och äldre skattar sin hälsa som god och där fler kan rekommendera vänner och bekanta att flytta hit.  I ett Huddinge där kollektivtrafiken och cykeln är naturliga färdmedel vid sidan av bilen och där vårt ekologiska fotavtryck minskar.

Vad gör vi då 2013 för att ta steg i denna riktning?
Allting börjar i skolan. Vi i FP brukar säga att klassresan börjar i klassrummet.  Från förskola genom grundskolan och till gymnasie- och vuxenutbildning måste vi ha en bra kvalitet där alla får samma möjligheter att lyckas. Att klara sig genom skolan är en förutsättning.

 Den enskilt viktigaste faktorn för att lyfta skolan är skickliga lärare och pedagoger. Men då måste vi även våga lyfta fram dessa skickliga lärare, låta dem göra karriär och ändå vara kvar i klassrummet istället för att bli rektorer eller som många gör lämna skolans värld helt och hållet. Att locka fler duktiga personer att bli lärare är en ödesfråga för Sverige och därför måste vi börja satsa på våra lärare på riktigt. Och äntligen, äntligen har det blivit politisk korrekt att prata om att lärarna är avgörande för våra elever.
Vi lägger nästa år 3 miljoner extra till grundskolenämnden för att satsa på skickliga lärare på olika sätt och därigenom nå ökad måluppfyllelse och likvärdighet i Huddinges skolor. Vi ger också skolnämnderna i uppdrag att öka lönespridningen inom lärarkåren.
Förskolan spelar en viktig och stor roll i ett barns liv och vi Folkpartiet är glad över att vi nu äntligen ger Huddinges barn möjlighet till utökad tid i förskolan  när deras föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga.

Utökad tid i förskolan gynnar framförallt barnen. Mer måste dock göras för att fler föräldrar ska få livet att gå ihop och därför är det riktade uppdraget till förskolenämnden att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid viktigt.
Affärer har öppet längre och längre, många av samhällets nödvändiga funktioner som polis och sjukhus måste vara tillgängliga dygnet runt och i dessa verksamheter arbetar föräldrar som inte alltid får vardagen att gå ihop. För dem kan barnomsorg på obekväm arbetstid vara avgörande för om de kan få det jobb de sökt eller få behålla sitt jobb.

Om fler ska tycka att Huddinge är attraktivt och vilja rekommendera vänner och bekanta att flytta hit, måste vi bland annat arbeta för att skapa många möjligheter till ett rikt kultur- och fritidsliv för Huddingeborna. Kultur- och fritidsförvaltningen får i år ett antal uppdrag i linje med detta. Huddinge har otroligt mycket fin natur, och denna måste vara tillgänglig för Huddingeborna, därför ska naturisar plogas och utomhusbaden vara inbjudande.

Men det är inte bara naturen som behöver göras mer tillgänglig - även kulturen behöver ett lyft. En mötesplats med stor potential är Fullersta gård. Nu när kulturen ska göras mer tillgänglig och känd för kommuninvånarna - då är det naturligt att vi utnyttjar den potential Fullersta gård har. Jag hoppas att vi genom att utveckla kulturen i allmänhet och Fullersta gård i synnerhet kommer att sätta kulturen på kartan i Huddinge - och kanske även sätta Huddinge på kartan inom regionens kulturliv.

Ett attraktivt Huddinge måste också ta väl hand om de som har det svårt. I årets mål och budget fokuserar vi på kvinnor med missbruk, ensamkommande flyktingbarn och barn i vårdnadstvister. Vilket stöd behöver kvinnor med missbruk och hur ser deras situation ut? Hur kan vi utveckla boendeformerna för ensamkommande flyktingbarn så att deras chanser i livet ökar? Och hur kan vi hjälpa fler barn som kommit i kläm i vårdnadskonflikter så att de far mindre illa? Socialnämnden får dessa svåra och viktiga uppdrag under året.

En attraktiv kommun måste även ha bra kommunikationer och jag hoppas att jag inte alltför många år till måste stå här i talarstolen och säga att det är nödvändigt att Södertörnsleden, spårväg Syd och Förbifarten byggs utan att jag kan få stryka bort dem en efter en från listan för att de har blivit verklighet. 

En växande kommun behöver även bra strategier för att växa på ett hållbart sätt. Kollektivtrafikstrategin är ett exempel på en sådan. Att lägga mål om att de ska implementeras kan ju känns som att slå in öppna dörrar - men det är det verkligen inte eftersom de ställer våra tidigare arbetssätt på sin spets. Här krävs en ordentlig tankevända!
Bilen har under lång tid varit en självklar utgångspunkt i stadsbyggnadsplanering men nu byter vi perspektiv och säger att kollektivtrafik, cykel och gångvägar ska prioriteras först. Om vi verkligen menar allvar med att minska vår klimatpåverkan och vårt ekologiska fotavtryck så är detta vägen vi måste gå. Bilen kommer alltid finnas kvar men genom att göra det enklare och lättare att åka kollektiv eller att gå och cykla kan vi minska behovet av att använda bilen.

Mycket av det som jag hittills beskrivit är de flesta partier här i fullmäktige ganska överens om.  Det vi inte är överens om är framförallt hur mycket som är vettigt att lägga på våra förvaltningar att hantera under ett år. Medan oppositionen lägger en mängd riktade och generella uppdrag försöker vi begränsa oss för att de uppdrag vi lägger ska få så stor effekt som möjligt och inte bara vara ett i mängden.

Oppositionen lägger till exempel förslag om genuspedagogik på alla förskolor. Jag tycker det är bra att vi har genuspedagoger i kommunen som hjälper till att jämställdhetsintegrera våra skolor och förskolor, och som ser till att vi uppmärksammar hur vi vuxna gör skillnad på tjejer och killar i vårt bemötande så vi kan ändra vårt beteende. Arbetet med detta går framåt och är en del av den ordinarie verksamheten. Och Demokrati- och mångfaldsberedningen har under detta år lagt i en högre växel för att följa upp arbetet.
Risken med alltför många uppdrag är att något prioriteras ned. Vad ska till exempel förskolenämnden välja om valet står mellan att hitta fler genuspedagoger och eller hitta fler män som vill arbeta i förskolan. Jag tycker att vi ska vara tydliga att 2013 är det fler manliga pedagoger som är prioritet. Då ökar chanserna att nå resultat.  

Men det finns mer som skiljer oss partier åt. En sådan sak är vilka förutsättningar vi som kommun skulle ha beroende på vilken majoritet som sitter i riksdagen. Här i kommunen gör vi, som Daniel Dronjak-Nordqvist redogjort för, stora satsningar på att få unga i arbete med många olika lösningar vilket Socialdemokraterna här i Huddinge ställer sig bakom.
Samtidigt vill S nationellt dubblera arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år. Detta är inte bara ologiskt utan får så klart konsekvenser för kommunerna och i Huddinges fall skulle innebära kostnader på 39 miljoner enligt Riksdagens  utredningstjänst. Med den lilla manövern skulle hela Socialdemokraternas utrymme på satsningar i nästa års budget vara som bortblåst. Tur att det inte är val i år!

En sak som Miljöpartiet föreslår dock skiljer sig inte ett dugg från mina och Folkpartiets värderingar. Nämligen att gömda och papperslösa barn ska få gå i skolan. Jag håller helt och fullt med detta och i Huddinge idag nekar vi inte dessa barn att gå i skolan om de kommer till våra skolor. Alla får en plats i en kraft.
Möjlighet ger vi dem - men RÄTT att gå i skolan kan vi tyvärr inte ge dem. Det ligger på riksdag och regering och där har Alliansen nått en överenskommelse med just Miljöpartiet om att ge barnen denna rätt. Dock dröjer lagen, vilket vi tycker är lika oacceptabelt som ni och därför kommer vi från kommunen att skicka en skrivelse till regeringen och tydligt påpeka att de måste påskynda arbetet så att de barn som finns i Huddinges skolor och som är papperslösa eller gömda även LAGLIGT ska ha en fristad i skolan.
Jag yrkar bifall till majoritetens förslag till Mål och budget samt de tillägg som Daniel yrkade på.

Malin Danielsson
Kommunalråd och gruppledare (FP)

tisdag 5 juni 2012

Ny och större skejtpark i Skogås!

I årets budget avsattes 1,6 miljoner kronor till en utbyggnad av skejtparken på Nytorpsmosse. Tyvärr visade det sig att en utbyggnad av den skulle bli alldeles för dyr då marken intill är för "ostadig" (vilket betyder att man måste påla).
Ny plats måste alltså hittas; och den ska hittas i Skogås och i närheten av pendeltågsstationen!
Och då man nu måste bygga tre i stället för två "avsnitt" så har ytterligare 1,9 miljoner avsatts för detta.
Sammanlagt har vi alltså 3,5 miljoner för att bygga en riktigt bra skejtpark!

Nuvarande park används flitigt under eftermiddagar och kvällar så det är inget som helst tvivel om att en större och mer varierad park är välkommen.

Nuvarande skejtpark - för ovanlighetens skull helt utan åkare!
(Vid intilliggande boulebanor var det dock full rulle!)