måndag 11 juni 2012

Jessica Ericssons anförande: äldre- och socialpolitik, budgetfullmäktige 11/6

Om vi är lyckligt lottade behöver vi bara hjälp av samhället under begränsade perioder av våra liv. För andra är behoven mer omfattande och långvariga; ibland utifrån faktorer vi inte kan påverka, ibland på grund av otur och ibland på grund av att vi gjort mindre kloka val. Oavsett anledning, när vi är som emligast så ska vi kunna lita på att samhället finns där, både som skyddsnät och studsmatta så att vi kan ta oss upp igen. 
Flertalet av oss har nära och kära som kvalat in i klubben för äldre med behov av stöd och vi vill alla att den vård och omsorg som erbjuds gör att vår mamma, farfar, väninna eller syster kan fortsätta leva ett riktigt gott liv. Trist nog är det inte alltid så idag.   
Ibland låter det som om pengar är lösningen på alla problem. Det är en förenkling; kvalitet mäts inte i kronor och ören och kronor och ören är inte heller en garant för att kvalitén på de tjänster vi erbjuder blir bättre. 
Vi måste kunna säkerställa att de tjänster man nu har möjlighet att välja bland håller hög kvalitet både inom våra egna verksamheter och inom de andra utförarnas verksamheter. Vi måste ut i verkligheten, ut till de som brukar tjänsterna, för att få en adekvat bild av hur det ser ut. Här fyller våra äldreomsorgsinspektörer en ovärderlig roll. För oss är det självklart: de utförare som inte kan leva upp till de krav som vi ställer upp har inget i Huddinge att göra!
För ett tag sedan träffade jag en supermysig kvinna genom jobbet; hon hade nyligen lagt alla droger på hyllan efter 20 års missbruk och jobbar nu med att bygga upp ett bättre liv för sig själv. Såna människor imponerar djupt på mig. Jag blev både ledsen och arg när hon berättade vad hon gått igenom och om alla dörrar hon fått i ansiktet när hon sökt hjälp.
Hennes erfarenheter är inte unika; det är mer regel än undantag att kvinnor med missbruksproblematik utsätts för hot, våld och övergrepp. Samtidigt har många svårt att få hjälp med att komma ur sin situation och bli respekterade som individer, om än med en mångfacetterad problematik. Därför är det bra att vi nu satsar högre vad gäller stöd till kvinnor med missbruk. Skyddsnätet och studsmattan måste fungera också för dessa kvinnor!
Därför yrkar jag bifall till majoritetens förslag med tillägg.
Jessica Ericsson
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar