måndag 11 juni 2012

Vibeke Bildts kultur- och fritidsanförande, budgetfullmäktige 11/6

I veckan som gick har jag haft förmånen att bada i ett av kulturens många uttryck; musiken.
Först på nationaldagen i onsdags, i Vårby gård. Där möttes väldigt många olika nationaliteter för att tillsammans fira Sverige och dess nationaldag. Här blev musiken mycket av det kitt som band människor samman: oavsett kulturell bakgrund, etnicitet eller andra skiljande drag, kom människor samman, dansade, klappade händerna och – i förekommande fall – sjöng med. Plötsligt var vi EN publik som delade en och samma upplevelse!

Under fyra dagar från och med torsdagen har Stockholm Early Music Festival ägt rum i Gamla stan i Stockholm. Internationella gäster uppträdde för en – likaledes – internationell publik. Efter fyra dagars konserter av många olika slag tror jag att jag kan lova att alla närvarande kände att livet var något mera fullödigt och värdefullt än innan dessa dagar.
Det är vad kulturen kan göra för oss människor: den kan fördjupa vår livskänsla och skänka oändlig glädje och en känsla av stor samhörighet med våra medmänniskor.

Det är därför med mycket stor tillfredsställelse som jag ser kommunstyrelsens förslag om ett extra anslag om sammanlagt strax under sju miljoner. Huddinges kulturliv är – och har varit – rikt och mångfacetterat, men vi behöver ett kulturellt centrum – något som Fullersta gård skulle kunna utvecklas till. Större tillgänglighet, mera utställningar (gärna i samarbete med andra föreningar/intressenter), en trevlig servering och en tidstypisk trädgård. I Fullerstas bägge fristående flyglar kan t.ex. våra hembygdsföreningar husera; kanske med en utställning av Huddinges historia?

Jag tror att en utveckling av Fullersta gård kan komma att innebära att Huddinge kan få en attraktion som även kan locka andra besökare än våra kommunmedborgare.
Att satsa på Fullersta gård innebär dock inte att kulturen i andra kommundelar glöms bort; även den lokala kulturen är av yttersta vikt för ett samhälle. I flera kommundelar finns aktiva och livskraftiga kulturföreningar, med omfattande och intresseväckande verksamhet, något som vi även i fortsättningen ska stödja och uppmuntra.

Dessutom fortsätter bibliotekssatsningen genom bland annat:
  • Pojkar och deras fäder; ett läsprojekt tillsammans med Huddinge IF - man läser "Jag är Zlatan"
  •  ”Långa svansen”; huvudbibliotekets stora samling böcker i källarplanet - här finns garanterat något för alla!
  • Nya bloggar på bibliotekswebben!
Ytterligare en satsning rör att utveckla ungdomsinflytandet; Junior advisors är bara början, arbetet med ungdomsinflytande fortsätter.
Kultur- och fritidsnämnden ska också satsa på än bättre möjligheter på spontanidrott; plogade isar, utomhusbaden... det behövs fler möjligheter till spontan rörelse och inte minst plogade isar hamnar högt upp på framförallt de unga flickornas önskelista. 

Vibeke Bildt
Ordförande Kultur- och fritidsnämnden (FP)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar