Ordförande och ledamöter,
För några veckor sedan firade vi i Huddinge att vi nu är 100 000 invånare. 2030 kommer vi enligt prognoserna få fira att vi är 140 000. Det ställer stora krav på oss som kommun. Hur växer vi på ett sätt som är hållbart såväl ekonomiskt, ekologiskt som socialt? Hur får vi pengarna att räcka när allt fler blir äldre och behöver omsorg? Hur ser vi till att våra sjöar blir friskare så att även våra barnbarn och barnbarnsbarn kan bada i dem? Vilka förutsättningar skapar vi för att Huddingeborna ska må bra och trivas?
Det går aldrig att ge svar på dessa frågor genom mål och planer som bara sträcker sig ett år framåt. Därför är jag glad att vi nu lyfter blicken och inleder Mål och budget-dokumentet med en vision för framtiden i alla fall fram till 2030. Vi pekar ut en riktning som vi ska röra oss i, och som vi stämmer av med jämna mellanrum.
Var befinner vi oss då 2030 om vi håller oss på banan?
Jo - i ett Huddinge där företagandet är en än mer naturlig del, där fler pluggar vidare och där fler har arbete. Vi befinner oss i ett Huddinge där alltfler unga och äldre skattar sin hälsa som god och där fler kan rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. I ett Huddinge där kollektivtrafiken och cykeln är naturliga färdmedel vid sidan av bilen och där vårt ekologiska fotavtryck minskar.
Vad gör vi då 2013 för att ta steg i denna riktning?
Allting börjar i skolan. Vi i FP brukar säga att klassresan börjar i klassrummet. Från förskola genom grundskolan och till gymnasie- och vuxenutbildning måste vi ha en bra kvalitet där alla får samma möjligheter att lyckas. Att klara sig genom skolan är en förutsättning.
Den enskilt viktigaste faktorn för att lyfta skolan är skickliga lärare och pedagoger. Men då måste vi även våga lyfta fram dessa skickliga lärare, låta dem göra karriär och ändå vara kvar i klassrummet istället för att bli rektorer eller som många gör lämna skolans värld helt och hållet. Att locka fler duktiga personer att bli lärare är en ödesfråga för Sverige och därför måste vi börja satsa på våra lärare på riktigt. Och äntligen, äntligen har det blivit politisk korrekt att prata om att lärarna är avgörande för våra elever.
Vi lägger nästa år 3 miljoner extra till grundskolenämnden för att satsa på skickliga lärare på olika sätt och därigenom nå ökad måluppfyllelse och likvärdighet i Huddinges skolor. Vi ger också skolnämnderna i uppdrag att öka lönespridningen inom lärarkåren.
Förskolan spelar en viktig och stor roll i ett barns liv och vi Folkpartiet är glad över att vi nu äntligen ger Huddinges barn möjlighet till utökad tid i förskolan när deras föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga.
Utökad tid i förskolan gynnar framförallt barnen. Mer måste dock göras för att fler föräldrar ska få livet att gå ihop och därför är det riktade uppdraget till förskolenämnden att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid viktigt.
Affärer har öppet längre och längre, många av samhällets nödvändiga funktioner som polis och sjukhus måste vara tillgängliga dygnet runt och i dessa verksamheter arbetar föräldrar som inte alltid får vardagen att gå ihop. För dem kan barnomsorg på obekväm arbetstid vara avgörande för om de kan få det jobb de sökt eller få behålla sitt jobb.
Om fler ska tycka att Huddinge är attraktivt och vilja rekommendera vänner och bekanta att flytta hit, måste vi bland annat arbeta för att skapa många möjligheter till ett rikt kultur- och fritidsliv för Huddingeborna. Kultur- och fritidsförvaltningen får i år ett antal uppdrag i linje med detta. Huddinge har otroligt mycket fin natur, och denna måste vara tillgänglig för Huddingeborna, därför ska naturisar plogas och utomhusbaden vara inbjudande.
Men det är inte bara naturen som behöver göras mer tillgänglig - även kulturen behöver ett lyft. En mötesplats med stor potential är Fullersta gård. Nu när kulturen ska göras mer tillgänglig och känd för kommuninvånarna - då är det naturligt att vi utnyttjar den potential Fullersta gård har. Jag hoppas att vi genom att utveckla kulturen i allmänhet och Fullersta gård i synnerhet kommer att sätta kulturen på kartan i Huddinge - och kanske även sätta Huddinge på kartan inom regionens kulturliv.
Ett attraktivt Huddinge måste också ta väl hand om de som har det svårt. I årets mål och budget fokuserar vi på kvinnor med missbruk, ensamkommande flyktingbarn och barn i vårdnadstvister. Vilket stöd behöver kvinnor med missbruk och hur ser deras situation ut? Hur kan vi utveckla boendeformerna för ensamkommande flyktingbarn så att deras chanser i livet ökar? Och hur kan vi hjälpa fler barn som kommit i kläm i vårdnadskonflikter så att de far mindre illa? Socialnämnden får dessa svåra och viktiga uppdrag under året.
En attraktiv kommun måste även ha bra kommunikationer och jag hoppas att jag inte alltför många år till måste stå här i talarstolen och säga att det är nödvändigt att Södertörnsleden, spårväg Syd och Förbifarten byggs utan att jag kan få stryka bort dem en efter en från listan för att de har blivit verklighet.
En växande kommun behöver även bra strategier för att växa på ett hållbart sätt. Kollektivtrafikstrategin är ett exempel på en sådan. Att lägga mål om att de ska implementeras kan ju känns som att slå in öppna dörrar - men det är det verkligen inte eftersom de ställer våra tidigare arbetssätt på sin spets. Här krävs en ordentlig tankevända!
Bilen har under lång tid varit en självklar utgångspunkt i stadsbyggnadsplanering men nu byter vi perspektiv och säger att kollektivtrafik, cykel och gångvägar ska prioriteras först. Om vi verkligen menar allvar med att minska vår klimatpåverkan och vårt ekologiska fotavtryck så är detta vägen vi måste gå. Bilen kommer alltid finnas kvar men genom att göra det enklare och lättare att åka kollektiv eller att gå och cykla kan vi minska behovet av att använda bilen.
Mycket av det som jag hittills beskrivit är de flesta partier här i fullmäktige ganska överens om. Det vi inte är överens om är framförallt hur mycket som är vettigt att lägga på våra förvaltningar att hantera under ett år. Medan oppositionen lägger en mängd riktade och generella uppdrag försöker vi begränsa oss för att de uppdrag vi lägger ska få så stor effekt som möjligt och inte bara vara ett i mängden.
Oppositionen lägger till exempel förslag om genuspedagogik på alla förskolor. Jag tycker det är bra att vi har genuspedagoger i kommunen som hjälper till att jämställdhetsintegrera våra skolor och förskolor, och som ser till att vi uppmärksammar hur vi vuxna gör skillnad på tjejer och killar i vårt bemötande så vi kan ändra vårt beteende. Arbetet med detta går framåt och är en del av den ordinarie verksamheten. Och Demokrati- och mångfaldsberedningen har under detta år lagt i en högre växel för att följa upp arbetet.
Risken med alltför många uppdrag är att något prioriteras ned. Vad ska till exempel förskolenämnden välja om valet står mellan att hitta fler genuspedagoger och eller hitta fler män som vill arbeta i förskolan. Jag tycker att vi ska vara tydliga att 2013 är det fler manliga pedagoger som är prioritet. Då ökar chanserna att nå resultat.
Men det finns mer som skiljer oss partier åt. En sådan sak är vilka förutsättningar vi som kommun skulle ha beroende på vilken majoritet som sitter i riksdagen. Här i kommunen gör vi, som Daniel Dronjak-Nordqvist redogjort för, stora satsningar på att få unga i arbete med många olika lösningar vilket Socialdemokraterna här i Huddinge ställer sig bakom.
Samtidigt vill S nationellt dubblera arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år. Detta är inte bara ologiskt utan får så klart konsekvenser för kommunerna och i Huddinges fall skulle innebära kostnader på 39 miljoner enligt Riksdagens utredningstjänst. Med den lilla manövern skulle hela Socialdemokraternas utrymme på satsningar i nästa års budget vara som bortblåst. Tur att det inte är val i år!
En sak som Miljöpartiet föreslår dock skiljer sig inte ett dugg från mina och Folkpartiets värderingar. Nämligen att gömda och papperslösa barn ska få gå i skolan. Jag håller helt och fullt med detta och i Huddinge idag nekar vi inte dessa barn att gå i skolan om de kommer till våra skolor. Alla får en plats i en kraft.
Möjlighet ger vi dem - men RÄTT att gå i skolan kan vi tyvärr inte ge dem. Det ligger på riksdag och regering och där har Alliansen nått en överenskommelse med just Miljöpartiet om att ge barnen denna rätt. Dock dröjer lagen, vilket vi tycker är lika oacceptabelt som ni och därför kommer vi från kommunen att skicka en skrivelse till regeringen och tydligt påpeka att de måste påskynda arbetet så att de barn som finns i Huddinges skolor och som är papperslösa eller gömda även LAGLIGT ska ha en fristad i skolan.
Jag yrkar bifall till majoritetens förslag till Mål och budget samt de tillägg som Daniel yrkade på.
Malin Danielsson
Kommunalråd och gruppledare (FP)
För några veckor sedan firade vi i Huddinge att vi nu är 100 000 invånare. 2030 kommer vi enligt prognoserna få fira att vi är 140 000. Det ställer stora krav på oss som kommun. Hur växer vi på ett sätt som är hållbart såväl ekonomiskt, ekologiskt som socialt? Hur får vi pengarna att räcka när allt fler blir äldre och behöver omsorg? Hur ser vi till att våra sjöar blir friskare så att även våra barnbarn och barnbarnsbarn kan bada i dem? Vilka förutsättningar skapar vi för att Huddingeborna ska må bra och trivas?
Det går aldrig att ge svar på dessa frågor genom mål och planer som bara sträcker sig ett år framåt. Därför är jag glad att vi nu lyfter blicken och inleder Mål och budget-dokumentet med en vision för framtiden i alla fall fram till 2030. Vi pekar ut en riktning som vi ska röra oss i, och som vi stämmer av med jämna mellanrum.
Var befinner vi oss då 2030 om vi håller oss på banan?
Jo - i ett Huddinge där företagandet är en än mer naturlig del, där fler pluggar vidare och där fler har arbete. Vi befinner oss i ett Huddinge där alltfler unga och äldre skattar sin hälsa som god och där fler kan rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. I ett Huddinge där kollektivtrafiken och cykeln är naturliga färdmedel vid sidan av bilen och där vårt ekologiska fotavtryck minskar.
Vad gör vi då 2013 för att ta steg i denna riktning?
Allting börjar i skolan. Vi i FP brukar säga att klassresan börjar i klassrummet. Från förskola genom grundskolan och till gymnasie- och vuxenutbildning måste vi ha en bra kvalitet där alla får samma möjligheter att lyckas. Att klara sig genom skolan är en förutsättning.
Den enskilt viktigaste faktorn för att lyfta skolan är skickliga lärare och pedagoger. Men då måste vi även våga lyfta fram dessa skickliga lärare, låta dem göra karriär och ändå vara kvar i klassrummet istället för att bli rektorer eller som många gör lämna skolans värld helt och hållet. Att locka fler duktiga personer att bli lärare är en ödesfråga för Sverige och därför måste vi börja satsa på våra lärare på riktigt. Och äntligen, äntligen har det blivit politisk korrekt att prata om att lärarna är avgörande för våra elever.
Vi lägger nästa år 3 miljoner extra till grundskolenämnden för att satsa på skickliga lärare på olika sätt och därigenom nå ökad måluppfyllelse och likvärdighet i Huddinges skolor. Vi ger också skolnämnderna i uppdrag att öka lönespridningen inom lärarkåren.
Förskolan spelar en viktig och stor roll i ett barns liv och vi Folkpartiet är glad över att vi nu äntligen ger Huddinges barn möjlighet till utökad tid i förskolan när deras föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga.
Utökad tid i förskolan gynnar framförallt barnen. Mer måste dock göras för att fler föräldrar ska få livet att gå ihop och därför är det riktade uppdraget till förskolenämnden att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid viktigt.
Affärer har öppet längre och längre, många av samhällets nödvändiga funktioner som polis och sjukhus måste vara tillgängliga dygnet runt och i dessa verksamheter arbetar föräldrar som inte alltid får vardagen att gå ihop. För dem kan barnomsorg på obekväm arbetstid vara avgörande för om de kan få det jobb de sökt eller få behålla sitt jobb.
Om fler ska tycka att Huddinge är attraktivt och vilja rekommendera vänner och bekanta att flytta hit, måste vi bland annat arbeta för att skapa många möjligheter till ett rikt kultur- och fritidsliv för Huddingeborna. Kultur- och fritidsförvaltningen får i år ett antal uppdrag i linje med detta. Huddinge har otroligt mycket fin natur, och denna måste vara tillgänglig för Huddingeborna, därför ska naturisar plogas och utomhusbaden vara inbjudande.
Men det är inte bara naturen som behöver göras mer tillgänglig - även kulturen behöver ett lyft. En mötesplats med stor potential är Fullersta gård. Nu när kulturen ska göras mer tillgänglig och känd för kommuninvånarna - då är det naturligt att vi utnyttjar den potential Fullersta gård har. Jag hoppas att vi genom att utveckla kulturen i allmänhet och Fullersta gård i synnerhet kommer att sätta kulturen på kartan i Huddinge - och kanske även sätta Huddinge på kartan inom regionens kulturliv.
Ett attraktivt Huddinge måste också ta väl hand om de som har det svårt. I årets mål och budget fokuserar vi på kvinnor med missbruk, ensamkommande flyktingbarn och barn i vårdnadstvister. Vilket stöd behöver kvinnor med missbruk och hur ser deras situation ut? Hur kan vi utveckla boendeformerna för ensamkommande flyktingbarn så att deras chanser i livet ökar? Och hur kan vi hjälpa fler barn som kommit i kläm i vårdnadskonflikter så att de far mindre illa? Socialnämnden får dessa svåra och viktiga uppdrag under året.
En attraktiv kommun måste även ha bra kommunikationer och jag hoppas att jag inte alltför många år till måste stå här i talarstolen och säga att det är nödvändigt att Södertörnsleden, spårväg Syd och Förbifarten byggs utan att jag kan få stryka bort dem en efter en från listan för att de har blivit verklighet.
En växande kommun behöver även bra strategier för att växa på ett hållbart sätt. Kollektivtrafikstrategin är ett exempel på en sådan. Att lägga mål om att de ska implementeras kan ju känns som att slå in öppna dörrar - men det är det verkligen inte eftersom de ställer våra tidigare arbetssätt på sin spets. Här krävs en ordentlig tankevända!
Bilen har under lång tid varit en självklar utgångspunkt i stadsbyggnadsplanering men nu byter vi perspektiv och säger att kollektivtrafik, cykel och gångvägar ska prioriteras först. Om vi verkligen menar allvar med att minska vår klimatpåverkan och vårt ekologiska fotavtryck så är detta vägen vi måste gå. Bilen kommer alltid finnas kvar men genom att göra det enklare och lättare att åka kollektiv eller att gå och cykla kan vi minska behovet av att använda bilen.
Mycket av det som jag hittills beskrivit är de flesta partier här i fullmäktige ganska överens om. Det vi inte är överens om är framförallt hur mycket som är vettigt att lägga på våra förvaltningar att hantera under ett år. Medan oppositionen lägger en mängd riktade och generella uppdrag försöker vi begränsa oss för att de uppdrag vi lägger ska få så stor effekt som möjligt och inte bara vara ett i mängden.
Oppositionen lägger till exempel förslag om genuspedagogik på alla förskolor. Jag tycker det är bra att vi har genuspedagoger i kommunen som hjälper till att jämställdhetsintegrera våra skolor och förskolor, och som ser till att vi uppmärksammar hur vi vuxna gör skillnad på tjejer och killar i vårt bemötande så vi kan ändra vårt beteende. Arbetet med detta går framåt och är en del av den ordinarie verksamheten. Och Demokrati- och mångfaldsberedningen har under detta år lagt i en högre växel för att följa upp arbetet.
Risken med alltför många uppdrag är att något prioriteras ned. Vad ska till exempel förskolenämnden välja om valet står mellan att hitta fler genuspedagoger och eller hitta fler män som vill arbeta i förskolan. Jag tycker att vi ska vara tydliga att 2013 är det fler manliga pedagoger som är prioritet. Då ökar chanserna att nå resultat.
Men det finns mer som skiljer oss partier åt. En sådan sak är vilka förutsättningar vi som kommun skulle ha beroende på vilken majoritet som sitter i riksdagen. Här i kommunen gör vi, som Daniel Dronjak-Nordqvist redogjort för, stora satsningar på att få unga i arbete med många olika lösningar vilket Socialdemokraterna här i Huddinge ställer sig bakom.
Samtidigt vill S nationellt dubblera arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år. Detta är inte bara ologiskt utan får så klart konsekvenser för kommunerna och i Huddinges fall skulle innebära kostnader på 39 miljoner enligt Riksdagens utredningstjänst. Med den lilla manövern skulle hela Socialdemokraternas utrymme på satsningar i nästa års budget vara som bortblåst. Tur att det inte är val i år!
En sak som Miljöpartiet föreslår dock skiljer sig inte ett dugg från mina och Folkpartiets värderingar. Nämligen att gömda och papperslösa barn ska få gå i skolan. Jag håller helt och fullt med detta och i Huddinge idag nekar vi inte dessa barn att gå i skolan om de kommer till våra skolor. Alla får en plats i en kraft.
Möjlighet ger vi dem - men RÄTT att gå i skolan kan vi tyvärr inte ge dem. Det ligger på riksdag och regering och där har Alliansen nått en överenskommelse med just Miljöpartiet om att ge barnen denna rätt. Dock dröjer lagen, vilket vi tycker är lika oacceptabelt som ni och därför kommer vi från kommunen att skicka en skrivelse till regeringen och tydligt påpeka att de måste påskynda arbetet så att de barn som finns i Huddinges skolor och som är papperslösa eller gömda även LAGLIGT ska ha en fristad i skolan.
Jag yrkar bifall till majoritetens förslag till Mål och budget samt de tillägg som Daniel yrkade på.
Malin Danielsson
Kommunalråd och gruppledare (FP)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar