torsdag 22 mars 2012

Vi sparar inte på skolskjutsarna!


Flera insändare i Mitt i Huddinge har berört skolskjutsarna i Huddinge. Därför vill jag förtydliga vad som har hänt och händer med skolskjutsarna.

Huddinge kommun anordnar kostnadsfri skolskjuts för elever i grundskolan baserat på hur långt man har i skolan och i vilken årskurs man går. Det handlar om att elever som inte bor i närheten av skolan ska kunna fullgöra sin skolplikt.
Sedan hösten 2011 har vi avtal med ett nytt företag vad gäller skolskjutsarna. Det nya avtalet tecknades på grund av att det gamla avtalet gick ut. Syftet var inte att spara pengar – och det gör vi inte heller. Samtrans vann upphandlingen till syvende och sist därför att de ansågs kunna erbjuda en högre kvalitet.

Under en tid har det funnits en del problem med att få skolskjutsarna att fungera bra. De allra flesta problem har vi genom träget arbete kunnat lösa. På cirka 8000 resor under den senaste mätperioden har det kommit in ett 20-tal rapporter om att det inte fungerat – oftast på grund av att föraren är sen eller att resan tagit för lång tid. 

Kravet att barn under 135 centimeter ska ha med sig egen bälteskudde är inget nytt.  Detta krav ställer vi för att eleven ska kunna åka säkert, även om det inte alltid är samma bil man åker i. Det som skiljer från tidigare är att det förra företaget ändå ibland hade egen säkerhetsutrustning. Det här upplevs säkert som en försämring för en del – men för de flesta är det som det varit förut.

Jag tycker absolut att man ska använda kommunfullmäktige för att lyfta upp problem och brister– det är en av fullmäktiges uppgifter. Men det är inte bra att använda talarstolen för att göra felanmälningar. För elevernas bästa är det viktigt att fel och brister anmäls i de sedvanliga systemen när de uppkommer - det är svårt för mig som ansvarig att agera utifrån ett missnöje som framförallt yttras i talarstolen.

Det viktiga för mig som folkpartist är att alla barn är i skolan och kan tillgodogöra sig undervisningen där. Därför är det jätteviktigt att skolskjutsarna funkar och det jobbar jag hårt för.

Malin Danielsson
Kommunalråd (FP)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar