torsdag 8 mars 2012

8 mars idag - Bekämpa orättvisa skillnader mellan könen varje dag

Sverige är fortfarande ett land med orättvisa skillnader mellan hur kvinnor och män behandlas. Dessa begränsar individens möjlighet att själv skapa sitt liv. Ojämställdhet grundas tidigt. Därför måste jämställdhet genomsyra förskolan, skolan och pedagogiken på mötesplatserna för unga.

Mäns våld mot kvinnor är det mest akuta jämställdhetsproblemet. Arbetet med att förebygga våld och ge utsatta stöd måste fortsätta att förbättras. Sjukvården behöver mer kunskap om sexuellt våld så att alla brottsoffer - oberoende av kön eller vilken slags relation man lever i - får rätt bemötande. Arbetet mot hedersvåld och förtryck ska fördjupas.

Kvinnor och män ska ha samma chanser i arbetslivet. Det kräver en jämnare fördelning av ansvar för hem och barn, ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen och ledighet när barnen är sjuka. Orättvisa löneskillnader mellan kvinnor och män måste rättas till.

Folkpartiet vill:
- bekämpa lönediskrimineringen - lika lön för likvärdigt arbete ska gälla!
- ha jämställda idrottssatsningar - inte bara beräknat på de som redan idrottar utan på alla tjejer och killar som vill sporta!
- ha jämställd vård - all behandling ska utgå från individen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar