onsdag 27 april 2011

Utjämningsskatten går och går men kommer inte fram till dörrn - och Huddinge förlorar

Hela landet ska leva - inte bara Stockholm sägs det.
Alliansen vann regeringsmakten på det politiska konceptet arbetslinjen. Men vad gäller skatteutjämningssystemet verkar den idén inte riktigt slagit igenom. Skatteutjämningen bestraffar tillväxtregioner. Kommuner och regioner dit människor flyttar belönas för det med ytterligare - kraftiga - skatteok.
Men det är inte så enkelt att tillväxtregionerna - Stockholm, Västsverige och Skåne - får dela med sig av sitt överflöd till resten av landet. I själva verket går en hel del pengar från Stockholm till andra tillväxtregioner i Sverige - Göteborg och Malmö är vinnare på systemet.

Men det är inte bara det att skatteutjämningssystemet är tillväxthämmande. Det är dessutom som komplext konstruerat att det sägs att inte ens de som lagstiftar om det till fullo förstår det.
Med det nya förslag som Utjämningskommittén nu presenterat (pdf) blir Huddinge kommun förlorare, medan Haninge vinner jämfört med idag.
På vilka premisser, kan man undra? Båda kommunerna har ungefär likvärdiga förutsättningar.

Något är lurt när inte ens Robin Hood själv förstår vilka pengar han tar, till vem eller varför. Och under tiden straffas de människor som valt att flytta till och arbeta i Stockholm, den stad vars tillväxt, företagande och innovationer till en stor del bidrar till hela Sveriges välfärd.

Folkpartiet bloggar liksom Malin Danielsson, Birgitta Rydberg och Anders Ekegren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar