Varje år begås ca 300 självmord i Stockholms län, och självmordsförsöken är ungefär tio gånger så många. Som en jämförelse är det ett 30-tal personer som dör i trafiken i vårt län årligen. Varannan person som begår självmord är eller har varit i kontakt med vården. Det tycks alltså finnas stora möjligheter att förebygga självmord om resurserna används bättre och kunskapen om framgångsrika metoder för suicidprevention sprids, t.ex. från psykiatrin till primärvården, som ofta kommer i kontakt med suicidnära personer.
Att förebygga självmord handlar om att rädda liv och minska mänskligt lidande, också för de anhöriga och andra i omgivningen. På kort sikt kan det handla om att konkret hindra eller försvåra för människor att ta livet av sig, men på lång sikt krävs större och djupare insatser.
Stockholms läns landsting antog tidigare i april en handlingsplan med olika konkreta åtgärder, kopplade till landstingets nollvision mot suicid. De olika insatser som beskrivs, främst kartläggning av självmord och IT-stöd för bättre journalföring och kunskapsöverföring, innebär en satsning på drygt 3 miljoner kronor. De relativt små pengar handlingsplanen omfattar ska alltså få mångfaldig effekt.
Folkpartiets landstingsråd Birgitta Rydberg skriver om detta liksom SvD. Birgitta Rydberg har ansvar för sjukvårdsfrågor och särskilt psykiatri, missbruksfrågor, folkhälsa och jämlik vård.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar