tisdag 5 april 2011

Avskaffa kommunernas tvångströja och låt dem planera långsiktigt!

... skriver en lång rad tunga stockholmsfolkpartister - bland annat Malin Danielsson för FP Huddinge - på DN debatt idag.

Det kommunala balanskravet tillkom efter 1990-talets kriser, då många kommuner misskötte sin ekonomi. Kravet går ut på att kommunernas budget måste vara i balans varje enskilt budgetår. Detta leder, i bästa fall, till en del ingenjörsmässigt pillande i budget och redovisning, men i värsta (och många) fall till att satsningar blir kortsiktiga. Nämnder som pga klok resurshållning kan gå med överskott kan i princip inte ta med sig detta överskott till nästa år - då blir det politiskt klokare att bränna slut på pengarna istället för att hushålla. Kommunerna kan helt enkelt inte planera för en konjunkturcykel utan är i mångt och mycket i händerna på omvärldens ekonomiska svängningar. Ändra det, Anders Borg, och låt kommunerna ta långsiktigt ansvar för sin ekonomi!

Anders Ekegren i Solna bloggar om detta liksom Peter Olevik Dunder i Haninge, Lotta Edholm i Stockholms stad och Birgitta Rydberg i landstinget. Fler som bloggar:Lennart Gabrielsson; Lars Johansson; Anna Starbrink

1 kommentar:

  1. Bra talat. När kommunpolitiker får en mandatperiod att styra, bör de få budgetansvar för mer än ett år i taget. Många leverantörer lever gott på att vissa kommuner tokspenderar i slutet av året för att göra slut på pengarna. Galet! Ett år är alldeles för kort tidshorisont att planera för.

    SvaraRadera