tisdag 24 januari 2012

Nu blir det lättare att välja förskola


Frihet för föräldrar att välja förskola till sina barn är jätteviktigt, och olika familjer söker olika saker. Vissa föräldrar vet redan från start att man söker en särskild pedagogik, andra vill gå där barnets kamrater går, vissa prioriterar närhet till naturen. Andra tycker att det är särskilt viktigt att så många som möjligt av personalen har en pedagogisk högskoleutbildning, och så vidare.

Som förälder till små barn vet jag att vi är många som ibland känner osäkerhet inför förskolevalet. Hur ska man hitta rätt, och hur vet man egentligen vad det är man väljer? Många familjer flyttar till Huddinge just för att barnen ska få en bra uppväxtmiljö och som nyinflyttad är det inte alltid man har superkoll på vilka förskolor som finns i närområdet.
Därför är det nu verkligen ett steg i rätt riktning att vi presenterar ett helt nytt jämförelseverktyg som stöd för föräldrar som ska söka förskola till sitt barn. Och efter att ha sett en demoversion för verktyget, som lanseras den 15 februari, tror jag att detta kommer att bli riktigt bra!

Verktyget som snart introduceras på webben ger föräldrarna möjlighet att välja att begränsa sin jämförelse till olika organisationsformer (kommunal, fristående, föräldrakooperativ), var i Huddinge man vill söka, och sedan vissa förskolor (om man så vill). Då får man upp en jämförelse av de utvalda förskolorna på ett överblickbart sätt som visar på vissa indikatorer: antal barn per årsarbetare, andel personal med pedagogisk högskoleutbildning, andel föräldrar som är nöjda med förskolans verksamhet med mera. Vill man veta mer är det bara att klicka sig vidare till förskolans egen hemsida och läsa vidare.

Jämförelseverktyget är en nyckel för att kunna veta vad man väljer mellan. Och när informationen blir allmänt tillgänglig hoppas vi att det blir en extra sporre för förskolorna att utveckla sin verksamhet. Nu ersätts ensidig marknadsföring av kvalitetssäkrad vägledning och kommunen tar sitt ansvar för allas möjlighet att välja!

Chris Smith
ledamot i förskolenämnden

2 kommentarer:

  1. Fina ord på papper, men min pojke får ingen förskoleplats, och jag kan tvingas vara hemma med honom. Vad är egentligen jag får välja??

    SvaraRadera
  2. Jag förstår dig och har också varit där. Vi inom förskolenämnden och förvaltningen lägger vi stor kraft på att bygga ut förskolan så att platserna räcker. Siffrorna från 2011 är inte klara än men mellan 2007 och 2010 byggde vi ut med 40 nya avdelningar i kommunen och byggde då bort den långa kö som funnits dessförinnan. Eftersom Huddinge växer fort och det föds många barn här behövs det mellan 100-200 nya platser varje år.
    Men när ditt barn inte har en plats, då är det ett misslyckande och vi måste jobba mer och bättre för nya förskoleplatser - både i befintliga områden och när vi bygger nytt.
    När ditt barn får en plats (vilket jag hoppas sker snart!) kan du välja, om du vill, att stå i "byteskö" till en förskola som du väljer och då kan jämförelseverktyget vara ett viktigt stöd. Dessutom tror vi att tydliga och öppna jämförelser är ett viktigt verktyg för att hitta och stödja de verksamheter som gör extra bra ifrån sig och som ständigt utvecklar kvaliteten och verksamheten!

    SvaraRadera