tisdag 30 augusti 2011

Spårväg Syd behövs

På SvD Brännpunkt den 29 augusti pekar bl.a. Emil Högberg från Huddinge socialdemokrater på behovet av att utbyggnaden av Spårväg Syd prioriteras.

Folkpartiet på Södertörn jobbar för att få Spårväg Syd - till Älvsjö och vidare till Flemingsberg.
Söderort är en expansiv region. I Den regionala utvecklingsplanen för stockholmsregionen (RUFS) pekas både Flemingsberg - med utbildning, forskning och högspecialiserad vård - och Kungens kurva - med handel och bostäder - ut som regionala kärnor vars utveckling är av största vikt för hela storstadsregionen. För att växa hållbart krävs vägar och kollektivtrafik.

Både Spårväg Syd och Förbifart Stockholm är helt centrala för Söderort. Spårväg Syd - till Älvsjö och på sikt till Flemingsberg måste prioriteras tydligt av SL. Vårt behov av infrastruktur kan inte vänta - de behövs för hela regionens arbetsmarknad och framtid. Det jobbar vi för.

måndag 29 augusti 2011

Invigning!!



En mer färgsprakande invigning än den i lördags får man nog leta efter! Usha Balasundaram och Kulturskolan öppnade den nya danslokalen i Vårby gårds centrum med indisk dans (såklart!) och sitarspel.

De besökande trakterades av indiska smårätter och trivdes storligen!

Förutom själva invigningstalet som hölls av mig, talade bland andra , även bostadsföretaget Balders representant, Thomas Oredsson och Kulturskolans chef Margaretha Lindh.


På bilden till ovan ses ett exempel på den klassiska indiska dansen, och på videoavsnittet nedan ses sitarspel "in action".





fredag 26 augusti 2011

Invigning i Vårby gård!!

Imorgon - lördag - inviger jag en ny danslokal i Vårby gård. Lokalen ska delas av Usha Balasundarams klassiska dansskola Saraswathy Kalakendra Dance School och Huddinges kultursskola.
Vi i Folkpartiet har arbetat mycket aktivt för att få denna lokal till stånd, och det är en stor glädje för mig att denna invigning kommer till stånd, och att Usha får möjlighet att stanna och verka i kommunen, samtidigt som Kulturskolan får tillgång till en danslokal i Vårby gård.
Invigningen bjuder - förutom på invigningstal av undertecknad - naturligtvis på dans och lättare tilltugg.

torsdag 25 augusti 2011

Dags för bondens egen marknad fyra helger i höst

Fyra lördagar i augusti och september (27 augusti, 3, 10 och 17 september) blir det återigen Bondens egen marknad i Huddinge centrum. En marknad men många kravmärkta varor.

Marknaden är öppen mellan klockan 10-15 och platsen är Lilla Sjödalstorget.

Syns vi där?

Dags att nominera kandidater till kommunens kultur- och idrottspriser!

Huddinge kommun delar årligen ut ett antal priser till personer och grupper som berikar kommunen genom stort engagemang inom idrotts- och kulturverksamheten. Nu är det dags att nominera årets mottagare, eller rent av anmäla dig själv som kandidat. Sista ansökningsdag är den 30 september 2011.

Huddinge kommuns stora kulturpris på 20 000 kronor delas ut till en person eller grupp som utfört en betydande insats inom något konstnärligt område, folkbildning, amatörverksamhet eller annan kulturell verksamhet.

Huddinge kommuns stora idrottspris på 20 000 kronor delas ut till en föreningsledare eller till en grupp som bidragit till att skapa en trygg och utvecklande miljö för barn och ungdomar.

Priser för årets ideella insatser inom kultur- och fritidsverksamheten är uppdelade på barn- och ungdomsverksamhet och ideella insatser för vuxna. Priserna är på vardera 10 000 kronor och delas ut till en person eller grupp som är verksam i Huddinge och som gjort värdefulla insatser som präglas av nyskapande idéer, delaktighet, jämställdhet och/eller mångfald.

Till samtliga dessa priser kan du som bor eller är verksam i Huddinge kommun skicka in nomineringar. Förslag på kandidater samt en motivering ska vara inskickade senast den 30 september 2011. Mer info och nomineringsblanketter finns här.

Priserna delas ut vid midvinterfesten Huddinge glöder i Huddingegymnasiets aula 15 december av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Vibeke Bildt.

fredag 19 augusti 2011

Skolstart för 13 000 Huddingebarn!


Dags för skolstart för de 13 000 elever som går i någon av Huddinges skolor. Det är 13 000 barn och ungdomar med olika förutsättningar, bakgrunder och tankar om framtiden. Att se till att dessa unga står så väl rustade inför sina framtida liv som möjligt är ett av de mest ansvarsfulla uppdrag en politiker kan ha.

Även under sommaren har skoldebatten varit livlig i medier och på bloggar. Många har åsikter om den svenska skolan, dess eventuella problem och hur man löser dem.
För oss liberaler ska alla elever ges möjligheter att lyckas – att överträffa sig själva och att nå längre än vad man själv visste att man kunde. Med arbete och flit kan man bli vad man vill, oberoende av de förutsättningar man har med sig hemifrån.

På femtiotalet stod det i skolkatalogerna, under porträttfotot av varje elev, namn, personnummer och "faderns yrke". En bisarr tidsmarkör tycker vi idag. Men ojämlikheten hänger fortfarande med, för vi vet att barn från studievana hem också idag når bättre resultat i skolan än barn från hem där föräldrarna inte läst vidare. Klasskillnaderna reproduceras och har snarare förstärkts när skolan svikit sitt kunskapsförmedlande uppdrag. Att elevens skolframgångar idag så ofta betingas av familjens ekonomiska och sociala kapital står i direkt konflikt med våra demokratiska ideal och det kan aldrig accepteras.

När Huddinges borgerliga majoritet la sin budget för 2012 fick vi kritik för att vi satsade alltför lite pengar på skolan (12,5 miljoner kronor extra, en satsning som i realiteten var rekordstor). ”Ni borde satsat ännu mer!”
Viktigare än budgetens storlek är dock hur man använder de resurser man har. Viktigt för att höja skolors resultat, säger forskningen, är en fungerande och demokratisk målstyrning, tydliga kunskapsmål, en konsekvent återkopplingsprocess där arbetssätt utvärderas och förbättras med avseende på målen.
Att rektorer har tid och möjlighet att leda och utveckla skolans verksamhet, på plats i klassrummen. Att ingen elev lämnas i sticket, utan de som halkar efter eller har särskilda behov får tidigt och individanpassat stöd.
Lärarna är skolans allra viktigaste resurs. Avgörande för skolans resultat är att lärarna har kompetens för sin uppgift, att de känner sig motiverade och att deras ansträngningar får genomslag - vår politiska vilja är att lärares kunskap och resultat ska löna sig och detta ska synas i lönekuvertet.

Hösten innebär stora förändringar i skolvärlden. En ny skollag och en ny läroplan gäller från och med denna termin. Samtidigt görs betygssystemet om, lärarutbildningen skärps upp och tillsynen av såväl kommunala som fristående skolan skärps. Så stora förändringar utgör stora utmaningar – de måste komma rätt från början. Varenda lärare måste ges möjlighet problematisera kring dem och hitta sitt sätt att arbeta i den nya organisationen för att de ska kunna komma eleven till del.
Arbetet inför skolreformerna har i Huddinge pågått i två år. Skolledare, lärare, förvaltning och politiker har jobbat tillsammans för att uttolka, problematisera, lära och fundera. Vi står väl rustade inför hösten.

Vår ingång i skolpolitiken är: Det finns inga problemskolor eller hopplösa elever. När vi ger alla elever förutsättningar att lyckas oavsett bakgrund eller svårigheter, peppar dem och har positiva förväntningar på dem, då kommer också resultaten.

Det tar lång tid att förändra skolan och det tar lång tid innan resultaten av förändringarna syns. Men vi är övertygade om att vi är på väg åt rätt håll. Så att varje elev som denna vecka tar på sig skolryggan för första gången, går en ljus framtid till mötes.

torsdag 18 augusti 2011

Malin Danielsson Ung med makt!

Tidskriften Dagens Samhälle gjorde i sitt juninummer en sammanställning över unga toppolitiker under 40 år. De har granskat 1400 toppolitiker i kommuner och landsting och avslöjar "de tyngsta av de yngsta" - de som bryter mot den gängse bilden av den lätt grånade kommunpolitikern, och de som är framtidens makthavare.

Malin Danielsson är en av dessa stjärnskott - hon omnämns vid sidan av bl.a. landstingsrådet Anna Starbrink, 39 år, som en av dessa "up and coming" smarta, driftiga och jordnära yngre politiker.

Grattis Malin säger vi!




onsdag 17 augusti 2011

Medborgarundersökning 2011 - Hur är Huddinge att leva och bo i?

Medborgarundersökningen är en attitydundersökning som kommunen gör en gång per år i samarbete med Statistiska centralbyrån. Man tillfrågas alltså om alla områden, även sådana man kanske inte har personlig erfarenhet. I sådana fall räcker det med ens generella uppfattning utifrån vad man läst eller hört från vänner och bekanta.
Under våren fick 1000 slumpmässigt utvalda Huddingebor i åldrarna 18-84 år delta i undersökningen. Svarsfrekvensen blev 42 procent.

Medborgarundersökningen består av tre delar med varsitt helhetsbetyg. Frågorna handlar dels om Huddinge som en plats att leva och bo på, dels om kommunens verksamheter och dels om möjligheterna till inflytande. De övergripande resultaten redovisas i betygsindex som kan variera från 0 till 100. Ju högre värde desto bättre betyg.

Betyget för Huddinge som en plats att leva och bo på blev 60, vilket är i nivå med snittet i övriga kommuner som deltagit i undersökningen. Mest nöjda är Huddingeborna med utbildningsmöjligheterna, medan tryggheten får lägst betyg.
Under denna rubrik ställde kommunen utöver frågorna från SCB också ett gäng fördjupade frågor, bl.a. om tillgång och kvalitet inom kultur- och fritidsområdet. På det området var många nöjda, tillgången till bibliotek fick t.ex. det samlade betyget 7,8/10.

För kommunens verksamheter blev helhetsbetyget 57, också det i nivå med snittet i övriga deltagande kommuner. Medborgarna är mest nöjda med vatten och avlopp, medan betyget på gång- och cykelvägar, stöd till utsatta personer samt gator och vägar är lägst.

Helhetsbetyget för inflytande blev 43 och är nivå med snittet i övriga kommuner. Invånarna är mest nöjda med kommunens information och minst nöjda med möjligheterna till påverkan.

Utöver de fasta frågorna i enkäten fanns också möjlighet att komma med synpunkter om kommunen i så kallade öppna svar. 91 personer tog på detta sätt chansen att påverka och kom med synpunkter om alltifrån trafik, närmiljö, skola, barnomsorg, snöröjning till återvinning. Dessa svar hanteras vidare av berörd förvaltning.

Läs rapporten här!



tisdag 16 augusti 2011

Gratis att reservera böcker på Huddinges bibliotek!

På höstens första kommunfullmäktige kommer det att beslutas (hoppas och tror vi) att bibliotekens reservationsavgift på beställningar tas bort.
Tidigare har man tagit ut fem kronor/media för att beställa en bok/DVD/övrigt men nu är förslaget att denna avgift helt tas bort.
Anledningen till att detta blivit möjligt är den tekniska utvecklingen; numera kan de flesta låntagare nås via e-post varför någon portokostnad aldrig blir aktuell.


torsdag 11 augusti 2011

Huddinges skolor representerade i mat-OS i Tyskland!

En "projektblogg" vi på FP-kansliet här i Huddinge följde för en tid sedan var 100 skolkök på ett år. Där besökte Pelle Bergkvist skolkök runt om i landets skolor, bedömde maten och köken, atmosfären och matsalarna. Varje kök presenterades i ett inlägg och när hundra skolor hade besökts utsåg han vinnare i olika kategorier: årets lilla skolkök, årets stora skolkök och årets skolkock.

För en huddingebo/-verkare får man lov att bli både glad och stolt, för årets skolkock blev Mikael Bäckman, restaurangchef på Annerstaskolan här i Huddinge.

I förrgår mailade Micke till oss här i kommunhuset och berättade att han och det kommunala skolmatslag han leder ska tävla i världens största matlagningstävling: matlagnings-OS i Erfurt!
Det är inte lite coolt det - ett lag bestående av kockar från kommunala skolkök som ställs mot de allra bästa kockarna i Europa...! Heja Micke och hans lag!


PS: För en tid sen var Malin Danielsson, Cem Delen och jag och besökte lärlingseleverna på Sågbäcksgymnasiet här i Huddinge och vi fick då det stora nöjet att äta lunch serverad av skolans kockelever. Godare lunch har jag nog ärligt talat sällan ätit. Definitivt ett tips för er som har vägarna förbi - kolla bara när de har öppet för allmänheten!



onsdag 10 augusti 2011

Hösten är här!

Sommaren är långt ifrån över, men semestrarna lider mot sitt slut.
Nu startar FP Huddinge upp höstterminen och vi gör det med några tillfälliga förändringar i laguppställningen. Eftersom Malin Danielsson går på föräldraledighet, övertar Cem Delen tillfälligt uppdraget som ordförande i grundskolenämnden och Vibeke Bildt blir under Malins frånvaro tf kommunalråd.

Vi önskar Malin en skön höst med familjen och med nya bebisen - som ser ut att komma vilken dag som helst!