onsdag 17 augusti 2011

Medborgarundersökning 2011 - Hur är Huddinge att leva och bo i?

Medborgarundersökningen är en attitydundersökning som kommunen gör en gång per år i samarbete med Statistiska centralbyrån. Man tillfrågas alltså om alla områden, även sådana man kanske inte har personlig erfarenhet. I sådana fall räcker det med ens generella uppfattning utifrån vad man läst eller hört från vänner och bekanta.
Under våren fick 1000 slumpmässigt utvalda Huddingebor i åldrarna 18-84 år delta i undersökningen. Svarsfrekvensen blev 42 procent.

Medborgarundersökningen består av tre delar med varsitt helhetsbetyg. Frågorna handlar dels om Huddinge som en plats att leva och bo på, dels om kommunens verksamheter och dels om möjligheterna till inflytande. De övergripande resultaten redovisas i betygsindex som kan variera från 0 till 100. Ju högre värde desto bättre betyg.

Betyget för Huddinge som en plats att leva och bo på blev 60, vilket är i nivå med snittet i övriga kommuner som deltagit i undersökningen. Mest nöjda är Huddingeborna med utbildningsmöjligheterna, medan tryggheten får lägst betyg.
Under denna rubrik ställde kommunen utöver frågorna från SCB också ett gäng fördjupade frågor, bl.a. om tillgång och kvalitet inom kultur- och fritidsområdet. På det området var många nöjda, tillgången till bibliotek fick t.ex. det samlade betyget 7,8/10.

För kommunens verksamheter blev helhetsbetyget 57, också det i nivå med snittet i övriga deltagande kommuner. Medborgarna är mest nöjda med vatten och avlopp, medan betyget på gång- och cykelvägar, stöd till utsatta personer samt gator och vägar är lägst.

Helhetsbetyget för inflytande blev 43 och är nivå med snittet i övriga kommuner. Invånarna är mest nöjda med kommunens information och minst nöjda med möjligheterna till påverkan.

Utöver de fasta frågorna i enkäten fanns också möjlighet att komma med synpunkter om kommunen i så kallade öppna svar. 91 personer tog på detta sätt chansen att påverka och kom med synpunkter om alltifrån trafik, närmiljö, skola, barnomsorg, snöröjning till återvinning. Dessa svar hanteras vidare av berörd förvaltning.

Läs rapporten här!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar