onsdag 15 maj 2013

Folkpartiets biblioteksseminarium

Igår träffades en stor mängd liberaler och andra intresserade för att ta del av ett späckat och intressant biblioteksprogram och som även presenterade en "Liberal bibliotekspolitik - tiostegsprogram för biblioteken".

Programmet - där även en matig macka ingick - började klockan elva med Bengt Ohlsson som talade om "Läsning - varför då?" Han underströk vikten att vi som föräldrar inte bara talar om för våra barn att det är bra att läsa, utan också visar dem att vi läser. Barn gör ju ofta inte som vi säger, utan som vi gör.

Bengt Ohlsson efterträddes av ett samtal mellan Madeleine Sjöstedt, Inga Lunden (bibliotekschef i Stockholm) och Qaisar Mahmood (författare till boken Jakten på svenskheten, Natur och kultur) under rubriken "Bibliotekens roll för yttrandefriheten - om medieurval", detta apropå debatterna om Lilla Hjärtat och Tintin i Kongo.

Författaren Torbjörn Elensky läste därefter ur sin roman Egendom, varefter förläggaren Dorotea Bromberg talade om "Läsningens betydelse för barn och unga". Dorotea Bromberg kom - från Polen - till Sverige som sjuttonåring, naturligtvis utan att kunna svenska språket. Hon berättade om bibliotekens oerhörda betydelse för hennes egen utveckling; både under barndomen i Polen och sedan under sin språkinlärning i Sverige.

Avslutningsvis talade Madeleine Sjöstedt litet kring tiostegsprogrammet som syftar till en liberal bibliotekspolitik och som stod att läsa i gårdagens Svenska dagblad.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/privata-bibliotek-kan-forsamra-kvaliteten_8167178.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar