fredag 24 februari 2012

Kriminella nätverk är inte välkomna i Huddinge

Gruppledare för samtliga partier i Huddinge i samarbete med polisen och villaägarföreningen i Snättringe går gemensamt ut och står upp mot de kriminella gängen:

Den senaste tiden har närvaron av Bandidos MC Stockholm på Häradsvägen väckt en del uppmärksamhet. Kommunledningen arbetar nu därför tillsammans med Polisen och grannarna för att undvika etablering av kriminella nätverk i Huddinge kommun.

Vi accepterar inte etablering av organiserad brottslighet i Huddinge kommun. Vår förhoppning är att vi blir så många som möjligt som tar ställning på detta sätt. De kriminella nätverken ska varken idag eller imorgon få möjligheten att etablera sig här.

Trygghet är väldigt prioriterat av våra invånare. Vi vill skapa förutsättningar för en så attraktiv kommun som möjligt där människor vill bo och där alla företag verkar på samma justa villkor. Denna vision hotas om den organiserade brottsligheten får fäste i Huddinge.

Därför för vi nu samtal med Polisen och andra aktörer för att göra det svårare för kriminella nätverk att etablera sig i Huddinge kommun. Alla goda krafter behöver bidra och dra åt samma håll.

tisdag 21 februari 2012

Mer om beslutet om mer tid i förskolan för barn till föräldralediga

Just nu är det många som hör av sig till oss med frågor om hur exakt läget är kring den utökade tiden i förskolan för barn till föräldralediga, när det träder i kraft med mera.

Förslaget om 25 timmar i förskolan för barn till föräldralediga ligger för beslut i förskolenämnden som har sammanträde idag.
Sedan behöver reglementen ändras i kommunen med mera, och vi är redan snart halvvägs in i vårterminen. Reformen är därför planerad att träda i kraft den 1 augusti.

Den lösning som vi tagit fram för barn till föräldralediga innebär att man får välja mellan att ha barnet på förskolan 15 timmar per vecka året om eller 25 timmar per vecka under skolterminerna.
Det senare alternativet gör att barnet får ca 200 mer timmar per år jämfört med om man väljer 15 timmar per vecka. Det gör också att vi kan bibehålla samma höga kvalitet i förskolan samt att personalen får större möjlighet att ta ut semester under lov.

Vi hoppas att detta ska bli en uppskattad lösning för alla barn till föräldralediga. Barnen ska inte behöva ryckas upp ur sin vardag för att familjen blir större eller livet för de vuxna förändras!

Vårt pressmeddelande
Ett steg närmare 25 timmar i förskolan
"Äntligen utökad tid i förskolan för barn till föräldralediga"

måndag 20 februari 2012

Delar av FP-bloggen nere

Vi har problem med bloggen för tillfället!
Framförallt har högerspalten med vårt bloggarkiv, länkar med mera försvunnit och det är svårt att gå tillbaka och läsa äldre inlägg.

Vi jobbar på för att få upp allt igen och ber om ursäkt för oredan!

/Malin Hasselblad
Politisk sekreterare

Fortsatt låg arbetslöshet i Huddinge

Idag fick vi nya siffror på hur stor arbetslöshet det är bland Huddingeborna och vi ligger lägre än både riket i stort och Stockholms län vilket är glädjande. Särskilt vad det gäller ungdomsarbetslösheten så har fler Huddingeungdomar, procentuellt sett, ett arbete att gå till än vad ungdomar i allmänhet har. Dock är det enligt de senast siffrorna 228 Huddingeungdomar mellan 18 och 24 som är inskrivna hos arbetsförmedlingen och som söker ett jobb. Även om det i procent inte är så många så är det för varje enskild individ självklart en problem om man inte lyckas få ett jobb och likaså en seger för varje individ när man lyckas få ett. Därför vill vi i Folkpartiet skapa fler vägar för undomar att komma in på arbetsmarknaden. Ungdomsavtal i välfärdssektorn är en sådan väg som vi tidgare bloggat om här och som vi lyft med övriga partier i majoriteten. Jag hoppas fortfarande på ett positivt svar från dem.

Läs vårt tidigare inlägg om ungdomsavtal.

torsdag 16 februari 2012

Ett steg närmare ny rackethall i Skogås!

Nu har Kultur- och fritidsnämnden  tagit ytterligare ett steg mot en ny rackethall i Skogås. Den befintliga hallen är från 1985 och har i flera undersökningar dömts ut på grund av eftersatt underhåll, vilket innebär att den inom några år måste ersättas med en ny. Nämnden har tagit ett så kallat inriktningsbeslut om en ny rackethall, preliminärt placerad vid den nuvarande hallen. Inriktningsbeslutet innebär att kommunens bostadsbolag Huge ska ges i uppdrag att fortsätta planeringsprocessen mot en ny hall.
 Med en ny, fräsch rackethall i Skogås blir det lättare för fler att syssla med racketsport och områdets idrotts- och fritidsprofil kan bli än starkare. Här kan vi skapa något jättespännande som kommer hela området till del!

Ett växande Huddinge behöver fler skolor, idrottshallar och vägar

Huddinge växer så det knakar och i måndagskväll debatterade vi projektplanen i kommunfullmäktige. Bostadsbyggandet var givetvis i fokus och även om det är av yttersta vikt att vi bygger fler bostäder så får vi inte glömma att alla de som flyttar in till Huddinge ska ha tillgång till en bra kommunal service.

En grupp som växer snabbt både till antal, och på längden med för den delen, är våra elever. Fram till 2014 räknar vi med minst 1000 elever till i våra skolor vilket är en följd av den babyboom som vi har tagit emot i förskolan. I Projektplanen finns två viktiga projekt för att kunna tillgodose att alla dessa elever får en bra utbildning: Det första är en ny skola i Kästa där vi på nästa nämnd kommer att anta en inriktning för detta projekt. Det kommer att bli en lite större skola än vad som tidigare var tänkt för elever från F-6 och den kommer att kombineras med förskola. Skolan ska byggas energieffektivt, minst klara passivhusstandard och givetvis ha eget tillagningskök. Det andra projektet är en skola vid Bergavägen i Vistaberg. Vi tittar även på lokaliseringar i Länna och Vidja för framtida skolbehov.

Elever behöver en bra och aktiv fritid och två behov som är på planeringsstadier är idrottshall i Stuvsta och en ersättning för rackethallen i Skogås som så småningom kommer att behöva rivas. Förhoppningen är att idrottshallen i Stuvsta även ska täcka in behovet av idrottslokaler för skolorna i Stuvstaområdet som i dagsläget har för små idrottsutrymmen.

Som vanligt la vi i Folkpartiet en protokollsanteckning till projektplanen. Vi anser att man, för att avlasta häradsvägen från trafik och förbättra möjligheterna till kollektivt resande till kungens kurva, bör öppna upp den väg vi kallar Åleden för busstrafik.

onsdag 15 februari 2012

Folkpartiet vill ha ungdomsavtal i Huddinge

Idag skriver jag tillsammans med flera FP-företrädare i landet på Brännpunkt att vi vill införa ungdomsavtal inom välfärdsområdet. Förebilden är IF metalls avtal där man som ung och outbildad eller utan erfarenhet kan få en lägre lön. Den lägre lönen ska givetvis inte vara en form av lönedumpning utan ett sätt för arbetsgivaren att få resurser och utrymme för ordentligt med handledning och utbildning. Och ambitionen är glasklart att arbetstagaren efter den kortare tid med ungdomsavtal ska ha fått den utbildning och erfarenhet som behövs för att kvalificera sig för ett fast jobb med kollektivavtalsenlig lön som alla andra.

Jag har tagit upp detta förslag för min kollegor i majoriteten och hoppas på ett positivt svar. Vi måste ge alla ungdomar en chans till ett jobb.

Läs mer: Aftonbladet, Liberal approach , VK-bloggen (FP), Helene Odenljung (FP), Folkpartibloggen, En liberal röst, Liberala Anna, Yvonne Stein (FP), Lennart Gabrielsson (FP), Adam Cwejman (FP)

torsdag 9 februari 2012

Äntligen utökad tid i förskolan för barn till föräldralediga

Nu tar majoriteten i Huddinge steget att utöka tiden i förskolan också för barn till föräldralediga. Förskolenämnden tar nu ett beslut som ger barn till föräldralediga möjligheten att gå 25 timmar i förskolan per vecka under terminerna. Sedan tidigare gäller samma utökade tid för barn till arbetslösa. Det innebär att Folkpartiet uppfyller sitt viktigaste vallöfte 2010 om mer tid i förskolan för ”15-timmarsbarnen”.

-          Barnen ska inte behöva ryckas upp ur sin vardag bara för att livet för de vuxna förändras. Sverige och Huddinge har en förskola i världsklass och den ska alla barn kunna ta del av, säger Malin Danielsson, kommunalråd (FP).

Reformen föreslås börja gälla i samband med nästa terminsstart, från 1 augusti 2012.

-          Även om vi velat att reformen skulle börja gälla tidigare känns det jätteskönt att vi nu äntligen fått med oss de övriga partierna. Vi får jättemånga samtal från föräldrar som väntat på detta, säger Chris Smith, ledamot i förskolenämnden (FP).

måndag 6 februari 2012

Både penna, papper och padda har en roll att spela i skolan


De senaste dagarna har det varit en medialt uppmärksammad debatt om nya pedagogiska hjälpmedels roll i skolundervisningen under de första årskurserna. Tyvärr har debatten kommit att handla alltför mycket om datorers vara eller icke vara och för lite handlat om hur skolan kan lotsa eleverna fram till läs- och skrivförmåga.

Idag tydliggör  därför 17 av Folkpartiets politiker i Stockholms län på SvD Brännpunkt under rubriken "Penna, padda och dator kompletterar varandra" hur vi ser på hur skolan kan jobba nytt och smart för att lära barnen läsa och skriva.  

Förmågan att kunna skriva för hand är fortfarande viktig och kommer att vara det under överskådlig tid. Självklart ska skolan se och ta in både värdet av den traditionella skrivboken och av worddokumentet. Vi folkpartistiska skolpolitiker ser att det finns många pedagogiska metoder som får barnen att knäcka "skrivkoden", även om motoriken hos en viss sex- eller sjuåring inte är tillräckligt utvecklad för att barnet ska kunna forma bokstäverna på papperet så väl i början. Metoder som låter barnen skriva på skärm i början kan hjälpa till begripliggöra detta med att sätta ihop ord och forma meningar, och kan göra det lättare för många att sedan börja skriva för hand. Dessa sätt att jobba har, menar vi, visat sig hjälpa inte minst många barn i behov av särskilt stöd.

Pappersböcker, digitala uppslagsverk, tidskrifter och mikrobloggar. Det skrivna ordet tar sig många uttryck idag. Vi i Folkpartiet menar att skolan inte ska rädas den nya verkligheten utan tvärtom ta vara på alla möjligheter för att ge alla barn och elever en flygande start på sin skolgång och sina liv. Tveklöst kommer även den nya generationen att njuta av litteratur och att skriva - på många olika sätt!

Andra som bloggar:
Folkpartiet Solna, Folkpartiet Järfälla, Annina Rabe SvD, Jesper Svensson, FP-bloggen, Hendrik Nyman (FP)