fredag 16 december 2011

Förhala inte vård för papperslösa - och ge Ganna, 91, och andra flyktingar en verkligt human behandling


Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) reagerar på att den svenska migrationspolitiken brister i humanitet. I  ett öppet brev till migrationsminister Tobias Billström efterlyser hon handling, för papperslösas rätt till vård, och för en mer human flyktingpolitik. Förslagen från utredningen om papperslösas rätt till vård kan inte längre förhalas utan måste skickas på remiss. Och fallet med 91-åriga Ganna gör det tydligt att det behövs en mer human syn på flyktingar - och en generösare definition av "synnerligen ömmande omständigheter".

Birgitta Rydberg publicerar och skriver om det öppna brevet på sin blogg: http://birgittarydberg.wordpress.com/2011/12/16/oppet-brev-till-tobias-billstrom-om-flyktingar-papperslosa-och-ganna-91/

I brevet skriver Birgitta Rydberg till Tobias Billström att:
"[vi är] förvånade, och besvikna, över att [utredningens] förslag om att lagreglera vård för papperslösa ännu inte har skickats på lagrådsremiss. Jag vill vädja till dig och ditt parti att sluta förhala denna process, och istället medverka till att denna viktiga utredning och dess förslag kan föras vidare.

Jag vill också vädja till er att ompröva beslutet om att utvisa 91-åriga Ganna till ett ensamt liv i Ukraina. Hennes ålder, sjukdom och familjesituation, som den sista levande länken bakåt för familjemedlemmar som samtliga finns i Sverige, borde verkligen passa in i uttrycket "synnerligen ömmande omständigheter". Om man vill göra detta humanitära fall till en ekonomisk fråga, så är det nog ett obestridligt faktum att det offentligas kostnader för den migrationsrättsliga hanteringen hittills har varit avsevärt större än de obefintliga kostnaderna för vård och omsorg.

Jag vet att du har för vana att hänvisa till att du inte kan påverka enskilda beslut, men detta fall har ändå blivit en regeringsfråga. Och du och dina statsrådskollegor kan i högsta grad påverka lagstiftningen som styr ärendena. Om tillämpningen av begreppet "synnerligen ömmande omständigheter" i dag inte medger ett positivt beslut för personer som Ganna, så borde definitionen verkligen ändras, så som också bl.a. Folkpartiet Liberalerna verkar för."


1 kommentar:

  1. FP har ju varit delaktiga i den lagstiftning vi har och därmed är ni ansvariga för det som sker.
    Er dubbelmoral är 100 %.

    SvaraRadera