måndag 14 mars 2011

Veckan i sammandrag: KF, IFFI, årsmöte m.m.

Förra veckan bjöd på ett fulltecknat schema för Folkpartiet i Huddinge!

På måndagen den 7:e var det kommunfullmäktige där vi i FP bl.a. fick tillfället att välkomna en ny medlem och där Malin Danielsson debatterade skolpolitiken mot socialdemokraten Emil Högberg med flera. Interpellanterna hade några "nya, fräscha" förslag om hur vi förbättrar elevresultaten i Huddinges grundskolor. Konstigt att (S) alltid ser lösningarna på skolans problem i särskilda projekt och insatser, medan de struntar i den ordinarie verksamheten och hur den fungerar. Som Malin sa är det ju inte under några sommarlovsveckor man löser en elevs problem med till exempel matte, utan det måste man ju faktiskt göra under det ordinarie läsårets veckor. Det är läraransvar, arbetsro i klassrummen och goda pedagogiska metoder i den ordinarie verksamheten som måste till, inte särlösningar enligt (S) beprövade och misslyckade "lappa och laga-metod".

På tisdagen, 8:e mars, firade vi internationella kvinnodagen med pompa och ståt: under eftermiddagen genom att dela ut krokuslökar och flygblad till kvinnor (och i några fall, till män som ville ge en present till någon väl vald kvinna) i Flemingsbergs centrum. Mycket uppskattat, törs vi nog säga.

Men det mest givande med dagen var förstås att vi var inbjudna av ordförande Eva Quiroz (näst längst till vänster på bilden) att besöka Internationella föreningen för invandrarkvinnor, IFFI, i Flemingsberg. IFFI är en fantastisk organisation som erbjuder en mötesplats samt en massa aktiviteter för invandrarkvinnor. De fyller flera mycket viktiga funktioner, dels för att stärka självkänslan och visa på vägar in i det ibland svårtillgängliga svenska samhället, och dels för att jobba för trygghet, drogfrihet och företagaranda för ungdomar i Flemingsberg. Och detta under mycket knappa förhållanden. Vi blev imponerade och hoppas på ett längre samarbete med IFFI framöver.



Ett dignande fikabord hos IFFI avnjöts under avslappnade former.

På onsdagen var det sedan dags för årsmöte i lokalföreningen. Den nya styrelsen för 2011 består av ordförande Cem Delen, vice ordförande Chris Smith, ledamöterna Vibeke Bildt, Emil Brandin och Lena Lionskoog samt ersättarna Jessica Eriksson, Christian Toumie och John Nilsson.

På fredagen och lördagen hölls en politikerutbildning för ny- och omvalda folkvalda som flera folkpartister samt undertecknad deltog i. Att vara vald av kommuninvånarna till en eller annan post är ett privilegium som ska hanteras med största ansvar och allvar.

Mitt under denna konferens nåddes vi av mediebilderna från förödda landskap i jordbävningens Japan. Hundratusentals människor har förlorat sina hem och dödssiffrorna kommer att öka. Katastrofens omfattning kan bara anas, både mänskligt och ekonomiskt. Senare förstod vi att jordbävningen och tsunamin åsamkat stora skador på kärnkraftverket i Fukushima - senast idag kom ytterligare rapporter om nya explosioner. Det är mycket oroande. Vi i Folkpartiet är positiva till kärnkraft - men det är vi förstås i den svenska kontexten, med vetskap om att Sverige ligger på ett solitt urberg och inte på en förkastningsspricka, som Japan gör.

Jordbävningen i Japan var nästan lika kraftig som den i Sydostasien 2004, och båda ledde de till stora tsunamier. Ändå blev den materiella förstörelsen och dödssiffrorna mycket högre 2004 än vad de ser ut att bli nu. Det är viktigt att se att naturkatastrofer går att planera för och går att hantera med en god infrastruktur (både vad gäller byggnormer och fysisk samhällsplanering som väl utbyggda och inövade rutiner för katastrofhantering). Men en sådan kräver högt välstånd i landet och - inte minst! - utbyggda internationella institutioner som hjälper, stödjer och sätter press på världens stater. Explosionen i Fukushima understryker vikten av internationellt samarbete, om vilket DN skriver idag.

I veckan skrev Jan Björklund på DN Debatt om lärarens ansvar för undervisningssituationen i klassrummen. Att Björklund över huvud taget tar ord som kateder och undervisning i sin mun retar som vanligt upp delar av bloggosfären. Den brist på ledarskap och styrning av framförallt de lägre årskurserna, som utmärkt den svenska skolan under de senare decennierna, har offrat framförallt de mindre resurssvaga barnen samt i har i högre grad sänkt pojkarnas resultat än flickornas. Detta har bl.a. Dejas slutbetänkande visat under senare tid. Helena von Schantz, ordförande för Liberala kvinnor i Östergötland, berättar här och här om sina egna erfarenheter av att försöka utöva lärarrollen i sossarnas skola.

Nu tar en ny vecka vid med nya spännande möten, denna vecka bland annat i form av en mycket lovande ungdomskonferens anordnad av Fryshusandan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar