torsdag 17 mars 2011

Stockholms läns sjukvård rustas för 47 miljarder till 2020

Igår onsdag presenterade Alliansen i landstinget en vision och avgörande investeringar för framtidens hälso- och sjukvård i Stockholmsregionen. 47 miljarder satsas fram till 2020. Investeringar i akutsjukhus och närsjukhus skapar ca 500 vårdplatser fram till 2015, utöver de hundratals som skapats och skapas 2010-2012 i befintliga lokaler.

Redan det närmaste året tillkommer 100-170 nya vårdplatser i geriatriken och i befintliga lokaler på våra akutsjukhus, och 75 vårdplatser har öppnats det senaste året. Men ytterligare vårdplatser behöver byggas.
Nu står det klart att vi fram till 2015 kan öppna 500 vårdplatser genom investeringar i akutsjukhusen Danderyd och S:t Göran, universitetssjukhuset Karolinska Huddinge, och närsjukhusen Löwenströmska, Sollentuna, Jakobsbergs, Bromma, Sabbatsberg, Rosenlund, Dalen och Nacka. Satsningar görs på alla sjukhus bl a moderniseras och utbyggs Södersjukhuset.

Vård på rätt vårdnivå är hela utgångspunkten för den framtida vården i Stockholms län. Det är helt i enlighet med Folkpartiets inställning: Grunden är primärvårdens husläkare, distriktssköterskor och andra professioner (inte minst psykologer och kuratorer). Fler specialiteter flyttas ut från akutsjukhusen, närsjukhusen får ökad betydelse. Till akutsjukhusen ska endast de behöva åka, som verkligen behöver akutsjukhusets resurser. Universitetssjukhus kommer också fortsättningsvis att finnas på två platser, Solna och Huddinge. Nya Karolinska Solna ska vara ett centrum för högspecialiserad vård men Huddinge sjukhus ska ha egna högspecialiserade vårdområden, forskning osv.

2 kommentarer:

  1. Jätte positivt att tillgängligheten till specialisterna ökar.

    SvaraRadera
  2. Bra att det satsas pengar på närsjukhusen, information om dessa och tillgängligheten till dessa måste öka.

    SvaraRadera