torsdag 9 juni 2011

Ta ansvar för de omhändertagna barnen!

Omkring 20 000 barn i Sverige är omhändertagna. De bor alltså inte med sina familjer, utan i samhällets vård – i jourhem, familjehem eller HVB-hem (hem för vård och behandling).
Om dessa barns situation har BO skrivit en uppmärksammad rapport: ”Bakom fasaden – Barn och ungdomar i den sociala barnavården berättar”. Sammantaget visar rapporten att barns rätt till ett gott omhändertagande och goda livschanser måste tryggas bättre i Sverige än vad som görs idag.

En bra placering kan på många sätt bli en räddning för ett barn som far illa. Samtidigt visar många berättelser bl.a. i BO:s rapport hur katastrofalt det kan bli om barnet placeras i hem där det råder missförhållanden och där uppföljningen inte har fungerat.

Även utredningen Utsatta barn i skolan visar på den ofta bristande samverkan mellan skola, socialtjänst och hem som i en del fall äventyrar barnets rätt till en fungerande skolgång. Utredaren Carl-Anders Ifvarsson kommer där fram till att det ofta är oklart vem som ska ta ansvar för en fungerande samverkan, och att en oklar sekretesslagstiftning ibland sätter käppar i hjulet för det samarbete som behövs kring barnet.

Folkpartiet tar missförhållandena på allvar. Barnets hälsa, välmående och egenmakt måste tryggas och rätten till en fungerande skolgång måste tillgodoses. Tillsynen av hemmen måste vara fullgod.

Detta är några grundläggande krav för att komma tillrätta med problemen, som Folkpartiet i Umeå lagt fram som förslag. Vissa uppfylls av Huddinge kommun, men inte alla. Jag som är vice ordförande i socialnämnden i Huddinge kommer att arbeta för att samtliga krav uppfylls.

1. Varje placerat barn ska ha en särskilt utsedd socialsekreterare – en som inte handlägger kontakten med det hem där barnet bor, utan som bara fokuserar på barnet.
2. Placerade barn ska få besök av denne minst en gång i kvartalet.
3. Socialnämnden ska säkerställa utbildning, handledning och stöd till familjehemmen.
4. Socialnämnden ska säkerställa tydliga rutiner för att förebygga, upptäcka och hantera missförhållanden på ett HVB, eller i ett familjehem.
5. Socialnämnden ska säkerställa att placerade barn blir medvetna om sina rättigheter.
6. Socialnämnden och skolnämnderna ska göra en studieplan för varje placerat barns skolgång och undervisning.
7. Socialnämnden ska samverka med landstinget så varje barn som placeras får en hälsoundersökning och att barnets hälsa fortsatt följs under placeringen.


Margareta Forsell
Vice ordförande i socialnämnden (FP)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar