Under lång tid och definitivt under hela 2000-talet har fler pojkar än flickor erhållit större stöd då det gäller anläggningshyror, investeringar och inventarier. (Dessutom återfinns samma mönster då det gäller det lokala aktivitetsbidraget.)
Förvaltningen har - med hjälp av könskodning - kommit fram till ovanstående och den nu aktuella fördelningen är: kvinnor 37% och män 62%.
I pengar betyder detta t.ex. att investeringar i anläggningar som (främst) passar flickor/kvinnor är en totalsumma om 324,6 miljoner kronor, medan pojkarnas och männens summa är 554,5 miljoner kronor - dvs. mer än 200 miljoner kronors skillnad!!
I den verksamhetsplan som kultur- och fritidsnämnden antog i tisdags (13/11) konstateras beroende på det ovan skrivna:
"Satsningar på fotbollsplaner, ishallar, idrottsplatser och fritidsgårdar förstärker ojämlikheten medan investeringar i kultur, bibliotek och kulturskola har en utjämnande effekt."
Så hur ska vi göra framöver? Detta är inte helt okomplicerat - vi kan ju knappast sluta investera i anläggningar som huvudsakligen används av pojkar och män! Men samtidigt är det viktigt att vi verkligen, verkligen arbetar mycket aktivt för att jämställa idrottsmöjligheterna för flickor och pojkar i Huddinge.
Lägg av med detta genustänk.
SvaraRaderaDet har sin grund i marxismen.