torsdag 27 januari 2011

65 år efter Auschwitz. Demokratin är aldrig färdig




Idag är det 65 år sedan befrielsen av den tyska dödsfabriken i Auschwitz i det ockuperade Polen. Här mördades mer än en miljon människor, de flesta judar.
Det börjar bli avlägset nu, de som är årsbarn med Auschwitz befrielse börjar bli gamla. Allt färre överlevare finns kvar och kan berätta om det obegripliga. Just därför måste vi, som inte själva minns eller upplevt, bära vittnesbörden vidare.

Förintelsens minnesdag är viktig som en påminnelse om att brott mot mänskligheten också sker i vår egen tid. De demokratiska värdena, toleransen, öppenheten och den mellanmänskliga tilliten – oavsett grupptillhörigheter - måste vinnas på nytt varje dag. Det är en angelägen och ibland riskfylld kamp som vi alla som är demokrater måste engagera oss i.

Bege dig gärna till Raoul Wallenbergs torg där det är ljuständning från klockan 12.00 och fram till sent ikväll. EU-minister Birgitta Ohlsson och Eskil Frank från Forum för levande historia talar från ca 16.00.

Efter minnesstunden på Raoul Wallenbergs torg fortsätter högtidlighållandet av offren i Stockholms stora synagoga på Berzelii torg. Aftonen inleds klockan 18.30. Utbildningsminister Jan Björklund och integrationsminister Erik Ullenhag talar. På grund av säkerhetsrisken krävs det tragiskt nog föranmälan för att få plats där. Tydligen går det ännu bra att anmäla sig, vilket man gör till kultur@jfst.se.

Forum för levande historia: http://www.levandehistoria.se/
Regeringskansliet uppmärksammar: http://www.sweden.gov.se/sb/d/12822/a/159791

Muséet Auschwitz-Birkenau: http://en.auschwitz.org.pl/h/


Bilden, som visar ett minnesmärke placerat i Berlin, kommer från www.fotoakuten.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar